Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίστηκαν χτες οι περιοδείες στα ξενοδοχεία

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ στις 27 Αυγούστου στη Ν. Μάκρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Με πανό σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Αττικής συνεχίζεται η προπαγάνδιση της εκδήλωσης
Με πανό σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Αττικής συνεχίζεται η προπαγάνδιση της εκδήλωσης
Με περιοδείες και εξορμήσεις σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας συνεχίστηκε χτες η δράση της Τομεακής Επιτροπής Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την προετοιμασία της συγκέντρωσης της ΚΕ του ΚΚΕ στις 27 Αυγούστου στην πλατεία της Νέας Μάκρης, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ανάμεσα στα ξενοδοχεία που επισκέφτηκαν χτες κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής ξεχωρίζει η περίπτωση του «Royal Olympic», όπου οι εργαζόμενοι είδαν έναν συνάδελφό τους, τον Παναγιώτη Κοκκινίδη, μαζί με όλη του την οικογένεια, να περιλαμβάνεται στη μακρά λίστα των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Μιλώντας με εργαζόμενους στο εστιατόριο του προσωπικού, ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια των μελών και των φίλων του Κόμματος στους συναδέλφους του εργαζόμενου.

«Μοναδική διέξοδος είναι η οργάνωση της κοινωνίας στη βάση των δικών μας αναγκών», τόνισε και κατήγγειλε την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που θεωρεί «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του τις δαπάνες για ουσιαστική αντιπυρική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, χωρίς να λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.

Οσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το λαό, δηλώνοντας αποφασισμένη μετά τις πυρκαγιές να αντιμετωπίσει τάχα την αυθαίρετη δόμηση, ο Γ. Στεφανάκης υπενθύμισε πως «πρωταθλητές» στην αυθαιρεσία δεν είναι άλλοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν γεμίσει από τη μια άκρη έως την άλλη τη χώρα με ξενοδοχεία - μεγαθήρια χτισμένα πάνω στον αιγιαλό, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτόν.

Στο εστιατόριο του προσωπικού στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»
Στο εστιατόριο του προσωπικού στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»
Να τιμήσουν τη μνήμη του συναδέλφου τους «με πιο μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στο κίνημα που παλεύει ενάντια στα αίτια τέτοιων καταστροφών», κάλεσε τους συναδέλφους του ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο.

Στη συζήτηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τέθηκε η ανάγκη συλλογικής στήριξης των διεκδικήσεων για ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πυρόπληκτων, αλλά και για μέτρα προστασίας του λαού, ενώ αναδείχθηκε η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που δεν είναι άλλη από την επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην περιοχή, μέσα από «οικειοθελείς» παραιτήσεις, μετακινήσεις από τη μια μονάδα στην άλλη και την προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τα δικαιώματά τους.

Απόδειξη της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Στις εξορμήσεις και τις περιοδείες που πραγματοποιούν τα κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων στην περιοχή διακινείται και η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στο Βουλή λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στην Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, με τις τραγικές συνέπειές της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους, τις καταστροφές περιουσιών και δασικών εκτάσεων, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά κάθε χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Συνέπεια είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό.

Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού.

Θα έπρεπε να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί, ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα αυτά θα έπρεπε να γίνονται σε περιοχές όπως το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς, όπου οι οικισμοί είναι μέσα σε δάση.

Η τραγική εξέλιξη απέδειξε την απουσία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου, οδηγώντας στα γνωστά αποτελέσματα και τον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι, που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει στην αρχή ότι "τα έκανε όλα καλά" και στη συνέχεια να αποδώσει την καταστροφή σε πιθανούς εμπρησμούς, στην κλιματική αλλαγή, ακόμη και στους ίδιους τους κατοίκους, που "αυθαιρέτησαν", έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες στη συνέχιση αυτής της εμπρηστικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική, που θυσιάζει τα αναγκαία για την ανθρώπινη ζωή έργα στο βωμό του κέρδους και των ματωμένων πλεονασμάτων, ευθύνεται και για την άναρχη οικιστική επέκταση και την εμπορευματοποίηση της γης, για την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για την απουσία προγραμμάτων για τη λαϊκή στέγη και την αναψυχή, αφήνοντας ουσιαστικά το λαό απροστάτευτο.

Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον απάνθρωπο και βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τον οποίο υπηρετούν η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ