Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο δρόμος της οργάνωσης, του αγώνα, της ενίσχυσης του ΚΚΕ ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό

Σε εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ μίλησε την Κυριακή η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ και το ΤΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ προς τιμήν των εκτελεσθέντων αγωνιστών του χωριού Δαμουλιανάτα στην Κεφαλονιά. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» για να τιμήσει την ιστορία του τόπου του, αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λάκης Ευαγγελάτος, μέλος της ΚΟΒ Ληξουρίου, με ένα σύντομο ιστορικό της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην περιοχή, καθώς η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού στις γραμμές τους ήταν αξιοσημείωτη. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Γ. Ρίτσου και του Τ. Λειβαδίτη, ενώ πριν από το τέλος της εκδήλωσης έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή. Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο δισέγγονος ενός από τους εκτελεσμένους κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους. Στο χώρο λειτουργούσαν έκθεση για την Ιστορία των 100 χρόνων του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Ετοιμότητα και δράση απέναντι στην προσπάθεια εξαπάτησης

Στην ομιλία της η Λουίζα Ράζου αφού αναφέρθηκε στην 100χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, διαδρομή από την οποία το Κόμμα μας αντλεί συμπεράσματα για την πάλη του σήμερα, σημείωσε:

«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που θα επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής της πολιτικής να πανηγυρίσει το τέλος των μνημονίων και να καλωσορίσει την πολυπόθητη για το κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους ανάπτυξη, απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και δράση.


Ούτε από το Λαύριο ούτε από το Ζάππειο ούτε από το Καστελόριζο ούτε από τη Θεσσαλονίκη ούτε και από όπου κι αν επιχειρήσουν ο Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο να γεμίσουν το λαό με νέα ψέματα, δεν πρόκειται να καταφέρουν να κρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής τους.

Κανένας ψευτοκαβγάς με τη ΝΔ δεν πρόκειται να θολώσει ότι στα βασικά συμφωνούν. Οτι ο καβγάς δεν γίνεται για το αν θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός για τα κέρδη της πλουτοκρατίας αλλά για τον τρόπο, το μείγμα των μέτρων με τα οποία θα πετυχαίνουν τους στόχους της μακροημέρευσης του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ούτε τα περί "δίκαιης ανάπτυξης" ούτε οι παροχές του τύπου "ήταν δίκαιο, το κάναμε πράξη" μπορούν να κρύψουν το αντιλαϊκό βουνό των μνημονιακών νόμων και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στις συντάξεις, στην Υγεία, στη φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, στο χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και των αυτοαπασχολούμενων. Αυτά ήρθαν για να μείνουν... Και μόνο η εργατική πάλη και η Κοινωνική Συμμαχία των μαχόμενων λαϊκών δυνάμεων μπορεί να τα αντιπαλέψει, να αποσπά κατακτήσεις, προσωρινές παραχωρήσεις. Κανένας, ποτέ, δε χάρισε στο λαό τίποτε. Ο,τι κατέκτησε ήταν αποτέλεσμα σκληρού αγώνα.

Αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί, σήμερα που από όλες τις εξελίξεις φαίνεται πόσο παραπέρα αντιδραστικό και επικίνδυνο έχει γίνει το σύστημα που ζούμε. Πόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του. Πως όσοι έλεγαν - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί και να σουλουπωθεί, έγιναν οι πιο φανατικοί υπερασπιστές του, αναλαμβάνοντας να το ξελασπώσουν.

Η Λ. Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Η Λ. Ράζου στο βήμα της εκδήλωσης
Οι σκληροί ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών εμπλέκουν τους λαούς σε νέα πολεμικά επεισόδια, να "σκοτώνονται για τ' αφέντη το φαΐ". Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι όταν προεκλογικά ο Τσίπρας επαναλάμβανε το αλήστου μνήμης "ανήκομεν εις την Δύσιν", δεν ήταν λεκτικό ατόπημα, αλλά κυριολεκτούσε.

Πρέπει να αποτελέσει κριτήριο στην κρίση του λαού για τα "έργα και τις ημέρες" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική που ακολουθεί στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στις διεθνείς σχέσεις. Εχει παραδώσει γη, θάλασσα, αέρα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, έχει στραγγίξει το λαό σαρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις, για να δίνει το 2% του ΑΕΠ στους πολεμικούς προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ και να παίρνει τα εύσημα του Τραμπ και του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ.

Πίσω από το τάχα ειρηνικό προσωπείο της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, που λύνει προβλήματα και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και διεθνώς, βρίσκονται οι επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη οικονομική διείσδυση και κερδοφόρες επενδυτικές συμφωνίες, στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιου τύπου διευθετήσεις αφορούν το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, οι συζητήσεις με την Αλβανία για μια σειρά ζητήματα και τον καθορισμό της ΑΟΖ, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ελληνορωσική διπλωματική ένταση.

Οσο περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες συνωστίζονται στην περιοχή τόσο τα σύννεφα του πολέμου θα πυκνώνουν. Τα σχέδια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, που αφορούν και στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν προωθούνται για την ευημερία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού. Προωθούνται για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί πετρελαϊκοί όμιλοι, όπου τα μόνα σύνορα που αναγνωρίζουν είναι αυτά των "οικοπέδων" που έχουν συνάψει συμβόλαια. Καθόλου δεν τους απασχολεί σε ποια χώρα ανήκουν ούτε αν τηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών. Οπου μάλιστα υπάρχουν ανεπιθύμητα εμπόδια, μπορούν, όπως έχει δείξει η ιστορία, να τα προσπερνούν.

Γι' αυτό και όσοι καθησυχάζουν το λαό ότι το ασφαλές περιβάλλον του ΝΑΤΟ που ανήκουμε μας προφυλάσσει, κρύβουν ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακατευτεί πουθενά υπέρ των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, η εμπλοκή του αφορά στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στην επαναχάραξη συνόρων και διάλυση χωρών στα Βαλκάνια και βέβαια διχοτόμηση, όπως στην Κύπρο.

(...) Το ΚΚΕ όχι μόνο είχε προειδοποιήσει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός μπροστά στις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα έχει αναπτύξει μια πολύμορφη και εντατική δράση προκειμένου ο λαός να μη βρεθεί απροετοίμαστος μπροστά στις εξελίξεις».

«Περιττό έξοδο» η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Εξάλλου, αναφερόμενη στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική όσο και στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τον τρόπο που σχεδιάζονται τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα και υποδομές με κριτήρια «κόστους - οφέλους» σημείωσε:

«Με αυτόν τον κυνικό τρόπο μάς αποκαλύπτουν ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η λαϊκή περιουσία, δηλαδή το σπίτι, το χωράφι, το μικρομάγαζο είναι περιττό έξοδο. `Η για να το πούμε στην κυριολεξία, ας πνιγούν στην πλημμύρα, ας καούν στη φωτιά, ας σκοτωθούν στο σεισμό, με ένα πεντοχίλιαρο και ορισμένες ψευτοδιευκολύνσεις για δάνεια και χρέη ξεμπερδεύουμε με τη φτωχολογιά. Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στην περιουσία να μην πάθει τίποτε... Αυτό είναι το άγχος και η αγωνία τους.

Γι' αυτό τα έργα υποδομής γίνονται με προτεραιότητα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία είναι κόστος δίχως όφελος, αφού αφορά αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου, δηλαδή είναι πρόληψη. Γι' αυτό τα 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι στην κυριολεξία ψίχουλα, όταν μόνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν κοπεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Οσο θα κυριαρχεί η λογική του "κόστους- οφέλους" ο λαός θα αποτιμά το κόστος σε σκοτωμένους, σακατεμένους και το κράτος θα αποτιμά το όφελος από τα πλεονάσματα για να είναι εντάξει η κυβέρνηση με τους δημοσιονομικούς στόχους προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι για την εξυπηρέτηση του κρατικού δημόσιου χρέους, ώστε να εξασφαλίζονται οι όροι για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλίων.

Την ίδια περίοδο, το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο θα μετατρέπεται σε υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας, δίπλα σε ένα υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο Νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Και αυτή η κατάσταση είναι ανεξάρτητη από τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού. Κι ας είναι η Κεφαλονιά ένα μεγάλο νησί με ιδιαίτερη γεωγραφία, που από μόνη της επιβάλλει την πλήρη στελέχωση των δύο Νοσοκομείων και την ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, των δομών επείγουσας ιατρικής, του ΕΚΑΒ σε μέσα, ιατρικές ειδικότητες και όλο το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργούν όλο το χρόνο. Και βέβαια την ενίσχυση τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νησιά μας υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες.

Και γι' αυτό το θέμα μόνο στον "Ριζοσπάστη" θα διαβάσετε».

Ο λαός να προτάξει τις σύγχρονες ανάγκες του

Αναφερόμενη δε στην προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ το επόμενο διάστημα, η Λ. Ράζου σημείωσε:

«Θέλουν να διαμορφώσουν την αντιπαράθεση με κριτήρια ξένα προς τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Επενδύουν γι' αυτό στην κόπωση και τις χαμηλές προσδοκίες που για χρόνια το σύστημα καλλιεργεί.

Γι' αυτό ούτε λεπτό δεν πρέπει να τους αφήσει περιθώριο ο λαός να κάνουν εμπόριο ελπίδων. Να προτάξει και να διεκδικήσει τις ανάγκες του, με κριτήριο όχι το πώς τον αφήνουν να ζει αλλά με το πώς μπορεί στην πραγματικότητα να ζήσει.

Να διεκδικήσει τώρα την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων, να μην υλοποιηθεί κανένα προψηφισμένο μέτρο που αφορά τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Να αποκατασταθούν οι ΣΣΕ σύμφωνα με την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων. Να καταργηθεί το αίσχος των "ευέλικτων" μορφών εργασίας. Να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση. Να σταματήσει κάθε ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία σε αυτούς τους κλάδους.

Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα, της αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ είναι ο μόνος ελπιδοφόρος για τα λαϊκά συμφέροντα. Γιατί:

Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό και στάθηκε δίπλα του μέσα στα χρόνια της κρίσης. Σημάδεψε τον πραγματικό αντίπαλο και απομυθοποίησε την προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων με το "μαζί τα φάγαμε".

Το ΚΚΕ έδειξε στην πράξη ότι δεν παζαρεύει και δεν μπαίνει σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης.

Το ΚΚΕ είναι κόμμα της μαχητικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και πρωτοστατεί για την ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ με συνέπεια πρωτοστατεί στην αντιπολεμική, αντιμπεριαλιστική δράση, παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί όλου του πλούτου, οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους, μπορούν να πάρουν την εξουσία και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες, το επιστημονικό και το εργατικό δυναμικό για τη σχεδιασμένη ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σε αυτά τα πλαίσια και τα νησιά μας θα αποκτήσουν φτηνή, ασφαλή και μόνιμη συγκοινωνία, χωρίς να υπάρχουν εφοπλιστές που θα παζαρεύουν τα σαπιοκάραβά τους με το κράτος για το "ζεστό" χρήμα των επιδοτήσεων και το μοίρασμα των δρομολογίων.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πάψει το σύνολο των αναγκών να είναι εμπόρευμα. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στις διακοπές και στην αναψυχή όλοι θα έχουν εξασφαλισμένα δικαιώματα.

Ολοι θα έχουν συμμετοχή στην κοινωνική παραγωγή και στη διεύθυνση με επίκεντρο την παραγωγική μονάδα.

Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταχθούν με συγκροτημένα δικαιώματα και οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι που στο καθεστώς της καπιταλιστικής παραγωγής νιώθουν βαριές τις συνέπειες από τη δράση των μονοπωλίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος (2018-10-25 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ (2018-10-20 00:00:00.0)
Να φτάσει το σάλπισμα αντεπίθεσης σε κάθε λαϊκό σπίτι (2009-09-08 00:00:00.0)
Εργο των ίδιων των μαζών η Οχτωβριανή Επανάσταση (2007-12-04 00:00:00.0)
Κηδεύεται σήμερα η Γεωργία Ράζου (2006-05-17 00:00:00.0)
Μετά το Ναύπλιο, συνεχίζουμε... πιο θαρρετά (2003-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org