Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στην καρδιά των Βαλκανίων

Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες από ΗΠΑ και ΠΓΔΜ θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019» («Αποφασιστικό Χτύπημα 2019») στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, περιοχή νότια των Σκοπίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής περιοδικής έκδοσης «Stars and Stripes».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, που αναδημοσιεύει την είδηση, περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες από τη δύναμη του Κοσσόβου έχουν ήδη πάει στο Κρίβολακ ξεκινώντας άσκηση (το σενάριο περιλαμβάνει βαρέα όπλα Πεζικού κατά τεθωρακισμένων, αερομεταφερόμενα τμήματα και επιθετικά ελικόπτερα) που διαρκεί περίπου 20 μέρες, έως τις 20/8, ως ένα «τεστ» για το αν το πεδίο μπορεί όντως να αξιοποιηθεί για ακόμα μεγαλύτερες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Οπως αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό, το πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ παρέχει παρόμοιες δυνατότητες με το πεδίο του Γκράφενβοερ στη Γερμανία, αλλά απέχει μόλις τρεις ώρες οδικώς από το Κόσσοβο, όπου δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο για ασκήσεις τέτοιας κλίμακας και επιπέδου.

«Η εγγύτητα του Κρίβολακ στο Κόσσοβο επιτρέπει στους στρατιώτες να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους, αν προκύψει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. «Οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις αναζητούν μέρη για ασκήσεις. Εξετάζουμε το Κρίβολακ ως εναλλακτική, αν όχι και για λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Π. Ενρίκες, στρατιωτικό στέλεχος στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ