Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονο γερμανικό ενδιαφέρον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε και χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, στο Βερολίνο.

Η Γερμανία θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, διαβεβαίωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας πως εκτός των άλλων οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στην «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Σε συνέχεια της διάσκεψης Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. «Διαδικασία του Βερολίνου») τον Ιούλη στο Λονδίνο, τη χτεσινή συνάντηση απασχόλησαν ειδικότερα τρία σημεία, σύμφωνα με την καγκελαρία: Πρώτα και κύρια η εδαφική ακεραιότητα των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι «απαράβατη», με τη Μέρκελ να απορρίπτει «κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των συνόρων μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους».

Αναφερόμενη στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η καγκελάριος σημείωσε: «Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση και τους μεμονωμένους αρμοδίους να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς πάνω στα ζητήματα της Κομισιόν». Σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ η Γερμανία βλέπει «πολύ καλές συνθήκες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος».

Τέλος, η Μέρκελ ανέδειξε το οικονομικό ενδιαφέρον των γερμανικών ομίλων για άμεσες επενδύσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ