Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται διαρκώς η ισραηλινή στρατιωτική δράση

Αρματα μάχης στην Αγία Μαρία, μια ορθόδοξη εκκλησία στην Μπέιτ Τζάλα. Ο ισραηλινός στρατός προέβη σε νέες εισβολές, ενώ έχει σκοτώσει 23 Παλαιστίνιους σε μια βδομάδα

Associated Press

Αρματα μάχης στην Αγία Μαρία, μια ορθόδοξη εκκλησία στην Μπέιτ Τζάλα. Ο ισραηλινός στρατός προέβη σε νέες εισβολές, ενώ έχει σκοτώσει 23 Παλαιστίνιους σε μια βδομάδα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΒΗΘΛΕΕΜ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η πέμπτη ημέρα των πιο εκτεταμένων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων εδώ και πολλά χρόνια σημαδεύτηκε από την περαιτέρω προέλαση αρμάτων μάχης σε 6 πόλεις και σε προσφυγικά στρατόπεδα στα Αυτόνομα. Οι κινήσεις του στρατού γίνονται, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης Σαρόν, για να «πειθαναγκαστεί» η Παλαιστινιακή Αρχή να παραδώσει «τους δολοφόνους» του Ζεχάβαμ Ζε' εβί που έπεσε νεκρός από τα πυρά ανδρών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης του Αραφάτ, ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, δήλωσε πως σύμφωνα με τη δική του πληροφόρηση οι εκτελεστές του Ζε' εβί ήταν Παλαιστίνιοι από την Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται υπό Ισραηλινό έλεγχο, κι ότι κατά τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή του το Ισραήλ έχει «συλλάβει τουλάχιστον τέσσερις υπόπτους». Η ισραηλινή πλευρά δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι έχει ως πραγματικό στόχο «να την καταστρέψει», πράγμα που διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εμάνουελ Ναχσόν: «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο». Το ίδιο είπε και από τις ΗΠΑ ο Σιμόν Πέρες: «δεν είναι αυτός ο σκοπός μας». Πάντως το γεγονός είναι ότι την τελευταία βδομάδα πολυάριθμοι ακροδεξιοί πολιτικοί στην ισραηλινή Βουλή και κυβέρνηση ζητούν να «απελαθεί» ο Γιάσερ Αραφάτ και «να διαλυθεί» η Παλαιστινιακή Αρχή. Τόσο τα σημάδια της γενίκευσης της δράσης του ισραηλινού στρατού όσο και οι δηλώσεις που ζητούν την καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, αφού οι Εργατικοί του Σιμόν Πέρες απειλούν να αποχωρήσουν -και αυτοί- διαλύοντάς την. Ενάντιος σε μια τέτοια κίνηση εμφανίστηκε ο υπουργός Επιστημών Ματάν Βιλνάι, που επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους πολλών βουλευτών των Εργατικών για τις προθέσεις του Λικούντ και των ακροδεξιών. «Φοβάμαι ότι πολλοί συνάδελφοί μου δεν καταλαβαίνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης», είπε.

Ανεξάρτητα του τι κατάλαβαν ή δεν κατάλαβαν οι βουλευτές, τα Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν και προχώρησαν στη Ραμάλα σπέρνοντας φωτιά και σίδερο στο πέρασμά τους και καταστρέφοντας το τοπικό αρχηγείο της «Δύναμης 17», στο στρατόπεδο προσφύγων Αϊντα, στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Συνολικά από την Πέμπτη κάπου 23 Παλαιστίνιοι έχουν βρει το θάνατο.

Η «Φατάχ» προειδοποίησε από την πλευρά της χτες ότι θα βομβαρδίσει τον ισραηλινό οικισμό Γκίλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αν ο ισραηλινός στρατός δεν αποσυρθεί από τη Βηθλεέμ.

Στην Ιερουσαλήμ επίσης χτες ένας Παλαιστίνιος μηχανικός μετά από λογομαχία με τον εργοδότη του, πήρε ένα όπλο και τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους - πριν πέσει νεκρός από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη στη βιομηχανική περιοχή Ταλμπιότ. Η Ισραηλινή αστυνομία μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση».

Εκτός νόμου το PFLP

Την Κυριακή, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε και επίσημα ότι έθεσε εκτός νόμου τη στρατιωτική πτέρυγα Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι δυνάμεις ασφαλείας των Παλαιστινίων συνέλαβαν κάπου 33 μέλη της. Παλαιστίνιος αξιωματούχος -που δεν κατονομάστηκε- δήλωσε στο CNN ότι «ο λόγος για τη διαταγή αυτή είναι ότι τα μέλη της μπριγάδας είναι ύποπτοι για διάπραξη ενεργειών εναντίον της Παλαιστινιακής Εθνικής Ασφάλειας». Την κίνηση καταδίκασε με ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Εχουντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι τα γεγονότα της Δευτέρας «αποδεικνύουν ότι ο Αραφάτ δεν ελέγχει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, που συνεχίζονται... η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι ικανή, ή είναι απρόθυμη, να πάρει μέτρα για να σταματήσει την τρομοκρατία και πρέπει να το κάνουμε εμείς».

Ισχύει επίσης το «τελεσίγραφο» που έχει δώσει ο Σαρόν προς τον Αραφάτ να παραδοθούν οι εκτελεστές του Ζε' εβί στο Ισραήλ ως την Πέμπτη, ειδάλλως «θα θεωρήσει την Παλαιστινιακή Αρχή τρομοκρατική οργάνωση» και θα δράσει αναλόγως...

Παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ

Από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Κόλιν Πάουελ εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «ελπίζει να αποσυρθούν σύντομα» τα ισραηλινά στρατεύματα από τα Αυτόνομα και να ξαναρχίσουν «οι συνομιλίες»: «Ελπίζω να έχουν περαιώσει εκείνο που έκαναν και να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία διαδικασία, η οποία ελπίζω να μας οδηγήσει στην εκεχειρία». Ακόμη, εξέφρασε «ικανοποίηση» για την απόφαση του Αραφάτ να θέσει εκτός νόμου το PFLP χαρακτηρίζοντάς της «καλή», τονίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής «έδωσε οδηγίες στις διάφορες οργανώσεις του να εφαρμόσουν την εκεχειρία και αν δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες αυτές, τότε αυτό είναι μια πρόκληση στην αρχή του».

Και η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίστηκε να επιθυμεί απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα Αυτόνομα. Σύμφωνα με δηλώσεις του απεσταλμένου της ΕΕ στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που επισκέπτεται τη Δαμασκό, η ΕΕ δεσμεύεται να κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να εκτονώσουμε την κρίση και να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τις ζώνες Α (και) ο διάλογος ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεχιστεί».

  • Παράλληλα χτες, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο μετά από εκτόξευση ρουκετών που προήλθαν από θέσεις της. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό παλαιστινιακό έλεγχο και η Βηθλεέμ(3/7/2003)
Κατάσταση συναγερμού στο Ισραήλ(9/11/2001)
Παλαιστίνη, όπως Αφγανιστάν;(21/10/2001)
Αριέλ Σαρόν(21/10/2001)
Σε ρυθμούς επικίνδυνης κλιμάκωσης(18/7/2001)
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα(11/11/2000)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ