Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με επιτυχία η εκδήλωση στα Ανώγεια

Με την ανταπόκριση πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΟΒ Ανωγείων για την 74ηεπέτειο της ηρωικής μάχης που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Ανωγείων ενάντια στους Γερμανούς φασίστες κατακτητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Δεκάδες κόσμου παραβρέθηκαν στο Σφακάκι στα Ανώγεια, στην τοποθεσία όπου δόθηκε η ιστορική μάχη του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ανωγείων ενάντια στους Γερμανούς. Η ομάδα των Γερμανών είχε αιχμαλωτίσει 98 γυναικόπαιδα, τα οποία τελικά ελευθέρωσε δίχως κανένα θύμα, ενώ οι Γερμανοί αιχμαλωτίστηκαν όλοι.

Το ιστορικό αφηγήθηκε ο μοναδικός επιζών και νεότερος σε ηλικία αιχμάλωτος, μόλις 13 χρόνων τότε, Χαχλιούτης Γιάννης.

Στη συνέχεια το ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Αρμί, όπου συνεχίστηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΟ Ανωγείων, Αντώνης Ρούλιος, καλωσορίζοντας τους Ανωγειανούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τιμής και μνήμης των αγωνιστών συγχωριανών τους.

Διαβάστηκε σύντομο ιστορικό της επετείου και ακούστηκαν τα ονόματα των 11 ΕΛΑΣιτών ηρώων της μάχης στο Σφακάκι.

Από μέλη της ΚΝΕ διαβάστηκε το ποίημα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Αζίζ Νεσίν «Σώπα μη μιλάς».

Το λόγο πήρε ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος του ΤΓ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην 100χρονη ζωή και δράση του ηρωικού ΚΚΕ.


Αναφέρθηκε στις σημαντικότερες στιγμές της δράσης του, αναδεικνύοντας την ορθότητα της πολιτικής του από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φυσικών της συμμάχων.

Τόνισε ότι «αδιάψευστος μάρτυράς μας είναι η 100χρονη Ιστορία μας. Η Ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Που βεβαιώνουν και αποδείχνουν ότι κινητήρια δύναμη της προόδου, της Ιστορίας είναι η ταξική πάλη. Και καμία δύναμη δεν μπορεί ούτε να ματαιώσει ούτε να αντιστρέψει αυτήν την πορεία. Και το καινούργιο, το νέο, το σύγχρονο είναι ο σοσιαλισμός που θα νικήσει το παλιό και γερασμένο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων, τον καπιταλισμό.

Σε αυτόν τον όμορφο δρόμο του αγώνα, σας καλούμε να συσπειρωθείτε με το ΚΚΕ. Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού. Στους συλλόγους, στα σωματεία και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Στις ευρωεκλογές, στις τοπικές εκλογές. Απέναντι σε μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές καπιταλιστές είναι οι εργάτες, οι αγρότες, οι άνεργοι. Είναι οι επαγγελματίες, οι γυναίκες και τα νέα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Σας καλούμε να αξιοποιήσετε σωστά τη μέχρι τώρα πείρα. Μην παίξετε άλλο στο παιχνίδι του διπολισμού - δικομματισμού που βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ενισχύστε τη δύναμή σας.

Ενισχύστε το ΚΚΕ που μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, όλα τα λαϊκά στρώματα. Που θα εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης. Και το πιο σημαντικό, θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με θέμα «Τα Ανώγεια στη θύελλα του φασισμού».

Η ζωντανή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό κρητικό συγκρότημα των καλλιτεχνών αδερφών Μενέλαου και Γιώργου Νταγιαντά και της παρέας τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org