Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Τα άλματα έφεραν μετάλλια

Οι δύο κορυφαίες επικοντίστριες της Ευρώπης

INTIME SPORTS

Οι δύο κορυφαίες επικοντίστριες της Ευρώπης
Τρία μετάλλια είναι η μέχρι τώρα συγκομιδή του ελληνικού στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, που έτσι φτάνει τα 26 συνολικά στη διοργάνωση.

Η αρχή έγινε με τον 20χρονο Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος, ο οποίος με άλμα στα 8,25 μέτρα στην πέμπτη προσπάθειά του δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους του να τον απειλήσουν. Μια σπουδαία επιτυχία για τον «Βενιαμίν» της ελληνικής αποστολής. Οσον αφορά το μήκος, είναι το τρίτο μετάλλιο που έρχεται για τα ελληνικά χρώματα, μετά το χάλκινο του Κουκοδήμου στο Ελσίνκι το 1994 και το ασημένιο του Τσάτουμα το 2014 στη Ζυρίχη.

Αυτό που έγινε στον τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του ελληνικού στίβου. Δύο Ελληνίδες αθλήτριες, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου, κυριάρχησαν στο αγώνισμα και άφησαν άφωνη όλη την Ευρώπη. Ηταν ένας φανταστικός τελικός που κρίθηκε σε μεγάλα ύψη, με τις δύο αθλήτριες να είναι σε καταπληκτική φόρμα.

Οι δύο κορυφαίες επικοντίστριες της Ευρώπης είναι Ελληνίδες. Κι αν για την Κατερίνα Στεφανίδη το ξέραμε και δεν υπήρχε αμφιβολία, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή της Νικόλ Κυριακοπούλου. Οι μεγάλες αθλήτριές μας έκαναν το «1-2» στο επί κοντώ, με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο να υπερβαίνει τα 4,85 μέτρα, κάνοντας ρεκόρ αγώνων, και την Κυριακοπούλου να υπερβαίνει τα 4,80 κατακτώντας τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Η Στεφανίδη υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2016 στο Αμστερνταμ και έκανε τρία τα μετάλλιά της στη διοργάνωση, αφού είχε κερδίσει το ασημένιο το 2014 στη Ζυρίχη, ενώ η Κυριακοπούλου έφτασε στο δεύτερο μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά το χάλκινο το 2012 στο Ελσίνκι.

Η Στεφανίδη δεν είχε αντίπαλο και απέδειξε ότι είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο άθλημα τα τελευταία χρόνια. Μπήκε τελευταία στον αγώνα και ξεκίνησε με επιτυχημένο άλμα στα 4,65, μετά πέρασε τα 4,75 και τα 4,80, και τα 4,85 με την τρίτη, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ αγώνων, ενώ ισοφάρισε την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο. Στη συνέχεια ανέβασε τον πήχη στα 4,96, κυνηγώντας το πανελλήνιο ρεκόρ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Είναι το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για την αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης, από το 2016 και μετά. Χρυσό στο Ευρωπαϊκό του Αμστερνταμ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στο Παγκόσμιο του Λονδίνου το 2017 και τώρα στο Βερολίνο.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης έκανε το «repeat» και είναι η πρώτη εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου, που επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις μετά τη γέννηση της κόρης της, υπερέβαλε εαυτόν. Η 32χρονη αθλήτρια πέρασε με τη δεύτερη τα 4,55 μέτρα και με την πρώτη τα 4,45, 4,65, 4,70 και 4,75, επίδοση που της εξασφάλισε και το μετάλλιο. Με δεύτερη επιτυχημένη προσπάθεια στα 4,80 μέτρα εξασφάλισε το ασημένιο, κάνοντας την κορυφαία επίδοσή της για φέτος.

Η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου αφιέρωσαν τα μετάλλιά τους στα θύματα των φονικών πυρκαγιών, ενώ η Κυριακοπούλου και στη μικρή της κόρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ