Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Από την επίσκεψη του Κ. Γαβρόλγου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

INTIME NEWS

Από την επίσκεψη του Κ. Γαβρόλγου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας
Συνεχίζοντας τις διεργασίες αναμόρφωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας εστιάζει τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Εκεί βρίσκεται από προχτές ο υπουργός Παιδείας, που επισκέπτεται τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τον Βόλο, και ακολουθεί η Λαμία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε σύσκεψη φορέων που έγινε στην Καρδίτσα προχτές το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «μια επεξεργασμένη στρατηγική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες». Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων, «η στρατηγική αυτή αντιστρατεύεται τις μέχρι τώρα πρακτικές διασποράς θεσμών και ιδρυμάτων με γνώμονα συντεχνιακά και τοπικά κριτήρια. Αντίθετα, γνώμονάς μας είναι η διαμόρφωση ιδρυμάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια, που σημαίνει Τμήματα που θεραπεύουν συγκεκριμένα αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά αντικείμενα στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές ώστε να προάγουν τις τέχνες, τα γράμματα, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες και να προάγουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να επικαλείται «ακαδημαϊκή αναγκαιότητα» για την προώθηση των αλλαγών οι οποίες ξεκίνησαν με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνεχίζονται, ωστόσο στον πυρήνα τους οι αλλαγές αυτές έχουν τις στοχεύσεις της περιφερειακής και κλαδικής ανάπτυξης, όπως αυτές ιεραρχούνται για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Κατά τ' άλλα, για τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, εντείνεται η κατηγοριοποίηση αποφοίτων, στους οποίους προστίθενται και οι απόφοιτοι των διετών προγραμμάτων κατάρτισης - μαθητείας που θα λειτουργούν στα νέα ιδρύματα, παραμένει η απουσία φοιτητικής μέριμνας, τα εμπόδια στην πρόσβαση στο επάγγελμα, η δουλειά με κουτσουρεμένα δικαιώματα κ.λπ. Παράλληλα, ο δραστικός περιορισμός των Ανώτατων Ιδρυμάτων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση αλλά και αίτημα των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση, προχωρώντας ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στο στρατηγικό στόχο τής ακόμα στενότερης σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την καπιταλιστική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ