Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ζητά από την κυβέρνηση να παρθούν μέτρα για τα έργα πρόληψης από πυρκαγιές

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη απέστειλε ο Κώστας Πελετίδης

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη έστειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, με την οποία του κάνει γνωστό ότι ο δήμος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει σημαντικές δράσεις που αφορούν την προστασία από πυρκαγιές και είναι αρμοδιότητα των δήμων με βάση τη νομοθεσία. Κι αυτό γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχουν πόροι και το απαιτούμενο προσωπικό για να μπορέσουν να γίνουν όσα πρέπει για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Στην επιστολή ο Κ. Πελετίδης αναφέρει:

«Με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αρμοδιότητα που προκύπτει για το δήμο μας, αλλά και το σύνολο των ΟΤΑ Α' Βαθμού, που προβλέπει τα παρακάτω:

-- Την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.λπ.) αρμοδιότητάς τους.

-- Την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις (Πυρ. Διάταξη 4/2012, ν. 3852/2010, αρθ. 94 παρ. 1), εντός των διοικητικών τους ορίων.

-- Την εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους δήμους καθ' υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, κυρίως στη ζώνη μείξης δασών - πόλεων και οικισμών, για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

Σημειώνεται ότι, κατ' εφαρμογή του άρθρου 94 του ν. 3852/2010 και της Πυρ. Διάταξης 4/2012, οι δήμοι έχουν τη μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και την υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων».

Ευθύνη της κυβέρνησης

«Με ευθύνη της κυβέρνησής σας, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνονται αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση χωρίς τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, κατά παράβαση των άρθρων 17, 24 και 102 του Συντάγματος, όπως αυτό ισχύει μετά την αναθεώρηση του έτους 2001. Ειδικότερα, στην παράγραφο 5 του 102, εκτός των άλλων αναφέρεται ότι "κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων".

Επιπλέον, με τις αποφάσεις σας, που απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και με τη μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά 62%, οδηγείται ο δήμος μας σε οριακή λειτουργία. Το προσωπικό του δήμου χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει ηλικιακά, συνταξιοδοτείται. Τόσο εσείς όσο και η κυβέρνησή σας φέρετε ακέραια την ευθύνη για τη δυσλειτουργία των δήμων, την αδυναμία υλοποίησης της αρμοδιότητας που έχουμε να φέρουμε σε πέρας.

Με λόγια δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) που αφορούν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Ο δήμος Πατρέων εκτείνεται σε μήκος 42 χιλιομέτρων πυκνοδομημένου αστικού ιστού και σε έκταση 333,1 τ.χλμ. Καλούμαστε να καλύψουμε, σε μεγάλο βαθμό με αυτοθυσία των εργαζομένων μας, αστικά και περιαστικά άλση, δασύλλια, πάρκα, πλατείες, κατασκηνωτικούς χώρους, καθώς και τεράστιους κοινόχρηστους χώρους.

Δεν φτάνουν αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως προβλέπει ο νόμος, και την καθαριότητα των ιδιωτικών χώρων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν συμμορφώνονται με τις ειδοποιήσεις μας και καλείται ο δήμος να τους καθαρίσει. Με τις υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού και πόρων, όμως, αυτό είναι αδύνατο.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αχαΐα, τα οποία μάλιστα μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, λόγω της έλλειψης κονδυλίων, αλλά και των απαραίτητων μέτρων ενίσχυσής τους. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέρχεται στα 70 άτομα για όλο το νομό, νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της δύναμης που θα έπρεπε να έχει.

Ο εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πεπαλαιωμένος, τόσο σε οχήματα - και ιδίως αυτά που επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές (ορισμένα είναι 40 χρόνων) - όσο και του ατομικού εξοπλισμού των πυροσβεστών. Η Υπηρεσία αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, αφού στεγάζεται σε κτίριο ακατάλληλο».

Πάρτε μέτρα τώρα!

«Χωρίς καμία καθυστέρηση, για το συμφέρον του πατραϊκού, του ελληνικού λαού, πρέπει να προχωρήσετε στη γενναία χρηματοδότηση των δήμων και στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για να μην πνιγόμαστε με τις βροχές, να μην καιγόμαστε από τη φωτιές και να μην πλακωνόμαστε από τα συντρίμμια στους σεισμούς.

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου προστασίας της ανθρώπινης ζωής, με τις κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, με ενιαίο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, απαιτείται γενναία αύξηση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση, πέραν των δήμων, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και σε μέσα επίγεια και εναέρια, όσο και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και του συνόλου του λαού.

Σε ό,τι αφορά επίσης τη θωράκιση του δήμου μας από ενδεχόμενο πυρκαγιάς, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας τουλάχιστον 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού (σήμερα είναι ένας), ώστε να καλύπτονται πιο επαρκώς τα διοικητικά όριά του.

Περιμένουμε τα λόγια να συνοδεύονται από τα έργα. Είμαστε στο 2018, εποχή τεράστιων δυνατοτήτων. Η ευτυχία των ολίγων, που διασφαλίζεται, δεν μπορεί να γίνει κόλαση για το λαό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org