Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Στο Μεσοπόλεμο επισκέφτηκε την ΕΣΣΔ μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928, σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, οι Ν. Καζαντζάκης και Π. Ιστράτι μίλησαν για τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ και τις ιμπεριαλιστικές σκευωρίες εναντίον της. Η κυβέρνηση απέλασε τον Ιστράτι.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας, η τελευταία από τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών, μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Προέβλεπε την απόσπαση από την Τουρκία της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που μετατρέπονταν σε αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας (η Αγγλία έπαιρνε το Ιράκ και την Παλαιστίνη και η Γαλλία τη Συρία και τον Λίβανο, την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία). Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν σε Αρμενία και Κουρδιστάν. Με την ίδια Συνθήκη δίνονταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Στη Συνθήκη έβαλε τέρμα η Μικρασιατική Καταστροφή.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στον Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ