Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Αντιδρούν στην παραπέρα υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ενώ προετοιμάζονται και νέες δράσεις

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο
Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο
Απάντηση στην προσπάθεια μετατροπής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου σε υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας, αλλά και στη συνολικότερη υποβάθμιση του κεντρικού Νοσοκομείου στο Αργοστόλι και όλων των δομών Υγείας του νομού, έδωσαν την περασμένη Τρίτη το βράδυ κάτοικοι της Κεφαλονιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, της ΕΛΜΕ-ΚΙ και του Εργατικού Κέντρου για συγκέντρωση στον κήπο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης.

Οπως τόνισαν οι συνδιοργανωτές, πρόκειται για ένα «προαναγγελθέν έγκλημα», στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στην Υγεία, για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η απόφαση (ΑΠ 26575 10/07/2018) της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΥΠΕ), με την οποία καλεί τους εργαζόμενους της κατηγορίας/κλάδου ΤΕ/ΔΕ Νοσηλευτικής/βοηθών Νοσηλευτικής να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης προς το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί το τελειωτικό χτύπημα στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, «η 6η ΥΠΕ δεν δρα αυθαίρετα αλλά στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων, που ιδιωτικοποιούν λειτουργίες, συγχωνεύουν ή κλείνουν νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας. Η κοροϊδία με τη στελέχωση δεν έχει τέλος, καθώς την ίδια ώρα δρομολογούνται οι απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και των πέντε νοσηλευτριών που αρχικά προορίζονταν για τη ΜΕΘ (παραμένει κλειστή) και είναι με διετείς συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ που λήγουν κι αυτές, όπως και οι συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ».

Επιπλέον, το σωματείο των εργαζομένων στο ΓΝ Αργοστολίου επισημαίνει πως «το νοσοκομείο λειτουργεί με το 50% της δύναμης των εργαζομένων».

Σε ό,τι αφορά το Μαντζαβινάτειο, επισημαίνεται ότι καμιά λύση δεν υπάρχει για τη στελέχωσή του με παθολόγους γιατρούς μετά την αποχώρηση τριών που συνταξιοδοτήθηκαν. «Αφού έκλεισαν την παθολογική κλινική, έρχονται τώρα να πάρουν και το νοσηλευτικό προσωπικό! Δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο όσα εμείς και άλλοι φορείς προβλέπαμε και καταγγέλλαμε για το κλείσιμο του Μαντζαβινάτειου και τη μετατροπή του σε ένα υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας. Αλλωστε, σε λίγο διαμορφώνουν νέο οργανισμό και στα δύο νοσοκομεία, όπου επικαλούνται τα ποσοστά λειτουργίας των τμημάτων που έχουν "επιτύχει" με την υποστελέχωση, επιδιώκοντας να επιφέρουν νέο πλήγμα σε κλίνες και οργανικότητα».

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, κυβέρνηση και ΥΠΕ προχωρούν στο σχεδιασμό τους με εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα για το ποια μονάδα θα στελεχωθεί με το ελλιπές προσωπικό. Καλούν δε τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να διεκδικήσουν:

Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός του Μαντζαβινάτειου και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΑ Αργοστολίου και στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, στα Κέντρα Υγείας, στα Αγροτικά Ιατρεία, στις δομές Ψυχικής Υγείας και στο ΕΚΑΒ του νομού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι δομές (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, χειρουργεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας κ.λπ.) με πλήρη στελέχωσή τους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη Υγεία, που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ