Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Αλγκάρβε, στο νότιο τμήμα της χώρας, εξακολουθεί να κατακαίει μεγάλες δασικές εκτάσεις ενώ αρκετά χωριά έχουν εκκενωθεί καθώς πρώτο μέλημα είναι να μην υπάρξουν θύματα. Οι συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ωστόσο υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ίδιους ότι υπήρξαν έλλειψη προετοιμασίας και μεταφορά δυνάμεων που δεν γνωρίζουν την περιοχή, παρά το γεγονός ότι πέρσι υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές όπου χάθηκαν 114 άνθρωποι.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την πραγματοποίηση 250 πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν αύριο Παρασκευή από και προς Γερμανία αναγκάστηκε χτες να ακυρώσει η διεύθυνση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους «Ryanair» μετά την απόφαση πιλότων ότι θα συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία, που θα γίνει επίσης σε Ιρλανδία, Σουηδία και Βέλγιο.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ενα χρυσό ενώτιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.200 χρόνια και αναπαριστά το κεφάλι ενός κερασφόρου ζώου, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή κοντά σε τοποθεσία αρχαίων εβραϊκών ναών στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί αρχαιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για σπάνια ένδειξη της ελληνιστικής επιρροής, καθώς είναι το πρώτο του είδους που ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, ανακοίνωσε χτες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις (καθυστερημένες εδώ και χρόνια) προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Δεκέμβρη, εκτονώνοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που τον έχει καταγγείλει για προσπάθεια περαιτέρω παραμονής του στην εξουσία, αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2001, μετά την περίεργη δολοφονία του πατέρα του Λοράν Ντεζιρέ Καμπίλα.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Τα λείψανα ενός μικρού αγοριού περίπου τεσσάρων ετών εντόπισαν χτες οι αμερικανικές αρχές σε απομονωμένο συγκρότημα στην έρημο του Νέου Μεξικού. Η σορός εντοπίστηκε λίγες μέρες αφότου διασώθηκαν στην περιοχή 11 υποσιτισμένα και ρακένδυτα παιδιά που κρατούνταν όμηροι από δύο ένοπλους ενήλικες σε υπόγειο τροχόσπιτο δίχως τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Τη φροντίδα των παιδιών, που είναι ηλικίας 1 - 15 ετών, έχουν αναλάβει οι κοινωνικές υπηρεσίες.

ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδάραβες δήμιοι σταύρωσαν χτες έναν θανατοποινίτη από τη Μιανμάρ που καταδικάστηκε για τη δολοφονία μιας γυναίκας στη διάρκεια του Ραμαζανιού στην πόλη Μέκκα.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Στελέχη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή» στη Ζιμπάμπουε κατήγγειλαν χτες τις αρχές για τη σύλληψη, δίχως προφανή αιτία, του στελέχους Τεντάι Μπίτι ενώ επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα με τη Ζάμπια. Ο Μπίτι ήταν υπουργός Οικονομίας στη διάρκεια της κυβέρνησης συνασπισμού που συγκροτήθηκε κατά την περίοδο 2009 - 2013. Είχε προ ημερών καταγγείλει την εκλογή του Εμερσον Μνανγκάγκουα στο προεδρικό αξίωμα ως αποτέλεσμα νοθείας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ρικ Γκέιτς, βασικός συνεργάτης και μάρτυρας στη δίκη του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, κατέθεσε στη δίκη που διεξάγεται στην πολιτεία Βιρτζίνια ότι το πρώην αφεντικό του έκανε φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τραπεζική απάτη και απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών. Παραδέχθηκε επίσης ότι ο ίδιος έκλεψε από τον Μάναφορτ εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τη δεκαετία που εργάστηκε στο πλευρό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις(2018-03-16 00:00:00.0)
Χώρα που θρηνεί σ' ένα καζάνι που βράζει...(2001-01-21 00:00:00.0)
Επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας(1999-11-16 00:00:00.0)
Χρονοδιάγραμμα για Σύνταγμα, δημοψήφισμα, εκλογές(1997-05-30 00:00:00.0)
Ρευστή κατάσταση(1997-05-28 00:00:00.0)
Θέμα ...τριών βδομάδων η Κινσάσα για τον Καμπίλα!(1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ