Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κινητικότητα για αλλαγές συνόρων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Αυξάνεται η κινητικότητα Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων για την προώθηση διαπραγματεύσεων και σχεδίων. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με φόντο την εντεινόμενη όξυνση των αντιπαραθέσεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν και σε αυτήν την περιοχή (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα).

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι υπουργοί Εξωτερικών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου προέβλεψαν πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξαναρχίσουν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, που έχουν παγώσει εδώ και μήνες.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας χτες στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό «Prva TV», επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη συγκυρία από την τωρινή για την επίλυση του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης Βελιγραδίου - Πρίστινας, καθώς, όπως εκτίμησε, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει «σημαντικά τη θέση τους» και είναι «έτοιμες να ακούσουν για συμβιβασμούς και την εξεύρεση λύσης που θα βάλει τελεία στο όλο ζήτημα». Επανέλαβε την πρότασή του για την εξέταση της περίπτωσης διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και ένωσης των σερβικών περιοχών με την υπόλοιπη Σερβία, εκτιμώντας ότι είναι πρακτική λύση, αφού «δεν θα δρομολογήσει μετακινήσεις πληθυσμών».«Δεν είμαι εγώ που άνοιξα το κουτί της Πανδώρας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έπρεπε να ανακηρυχθεί και η ανεξαρτησία των σερβικών περιοχών. «Πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός και όχι να διατηρήσουμε το ζήτημα ανοιχτό και τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα το παζάρι θα κλιμακωθεί, μεταξύ άλλων επειδή εκπνέει η αποστολή των θεσμών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και διότι την άνοιξη του 2019 θα διεξαχθούν ευρωεκλογές. Μολονότι διέκρινε ελάχιστη προθυμία από τη μεριά της Πρίστινας για συμβιβαστική λύση, επανέλαβε ότι «ο άμεσος διάλογος θα ενταθεί αλλά δεν θα υπάρξει καμία λύση δίχως τη συναίνεση των μεγάλων δυνάμεων». Προφανώς και η αστική τάξη της Σερβίας θέλει να επισπεύσει το «δέσιμο» της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας προχτές στην κοσσοβάρικη εφημερίδα «Bota Sot», ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Μπεντζέτ Πατσόλι, προέβλεψε επίσης κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μέσα στους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος στη Σερβία, είπε πως της ζητείται να δώσει «εγγυήσεις» ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην οικοδόμηση κρατικών θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο, στην ελεύθερη κίνηση αγαθών και προσώπων... Ζήτησε, τέλος, να εμπλακεί άμεσα στη διαπραγμάτευση «σε όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά μεταξύ των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια» προσωπικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την «ικανή, ιδιοφυή ηγέτιδα».

Τροφοδοτώντας τα σενάρια για συνοριακές αλλαγές, η κοσσοβάρικη εφημερίδα «Γκαζέτα Εξπρές» υποστήριξε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι συμφωνήθηκε πιθανή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου με παραχώρηση εδαφών στη Σερβία, ώστε η τελευταία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ