Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Ραντεβού στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων

Με το σύνθημα «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώνονται στο κεντρικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των χώρων που θα υπάρχουν στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα το Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, στο οποίο και φέτος ετοιμάζεται ένα ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα. Σε επόμενα φύλλα, πλησιάζοντας προς τις κεντρικές εκδηλώσεις, θα δημοσιευτούν αναλυτικότερα οι πλούσιες δραστηριότητες και οι συζητήσεις στους διάφορους χώρους του Φεστιβάλ.

Και φέτος οι νέοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι σπουδαστές των σχολών της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, θα έχουν το δικό τους στέκι στο κεντρικό Φεστιβάλ. Πολλοί από αυτούς έχουν συναντηθεί στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε με τα μέλη της ΚΝΕ που ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στους ίδιους χώρους, στις απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις, στους αγώνες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας των ανέργων, αλλά και ενάντια στη διαγραφή των σπουδαστών από τις λίστες του ΟΑΕΔ. Φυσικά το Στέκι θα αποτελέσει χώρο συνάντησης και για όσους τελείωσαν πρόσφατα το σχολείο και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ, στις ΕΠΑΣ και στις ΑΕΝ.

Σε νέο χώρο του Φεστιβάλ


Το Στέκι, που μάλιστα φέτος θα βρίσκεται σε νέο χώρο, θα φιλοξενήσει εκθέσεις, κατασκευές, αλλά και την καθιερωμένη εκδήλωση - συζήτηση. Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω έχουν συγκροτηθεί εδώ και καιρό, με ευθύνη της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, ομάδες εργασίας οι οποίες έχουν ήδη ριχτεί στη δουλειά με πολλή όρεξη και μεράκι, για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα αντάξιο του περιεχομένου του φετινού Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Σε κοντινή απόσταση από το Στέκι θα βρίσκεται η νέα, τέταρτη σκηνή που θα φιλοξενήσει φέτος το Φεστιβάλ, η σκηνή φοιτητών και νέων εργαζομένων, που θα έχει το δικό της πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση

Η εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη θα έχει θέμα της τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση». Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς νέους και νέες, καθώς συζητιέται στα ΑΕΙ αλλά και στις σχολές τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ πολλές φορές αναπαράγεται με παραπλανητικό τρόπο από τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τι ονομάζεται «4η βιομηχανική επανάσταση»; Είναι η τεχνολογική πρόοδος υπαίτια για την ανεργία και την απώλεια θέσεων εργασίας; Πόση βάση έχει η άποψη ότι λόγω της προόδου αυτής «σήμερα πλέον δεν υπάρχει εργατική τάξη»; Τι δυνατότητες μπορούν να απελευθερώσουν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής; Ποιες κατακτήσεις απολάμβανε η εργατική τάξη στο σοσιαλισμό και πώς αξιοποιούνταν εκεί η τεχνολογική πρόοδος; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις. Ο τίτλος, ο κεντρικός ομιλητής και η ώρα έναρξης της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Ακόμα στο Στέκι θα υπάρχουν:

  • Εκθεση με θέμα τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εργατικό κίνημα διαχρονικά, αλλά και σήμερα.
  • Τρισδιάστατη κατασκευή βασισμένη στη γνωστή ζωγραφιά που απεικονίζει εργάτες από τη μια πλευρά και καπιταλιστές από την άλλη να τραβούν με σχοινιά τον λεπτοδείκτη ενός ρολογιού, ενώ ο ωροδείκτης βρίσκεται στο 8. Η εικόνα αυτή συνδέθηκε με τον αγώνα της εργατικής τάξης διεθνώς και στη χώρα μας για το οκτάωρο.
  • Περίπτερο με εξώφυλλα του «Οδηγητή» και αφίσες της ΚΝΕ από όλη την 50χρονη πορεία της. Να σημειωθεί ότι στις 22 Σεπτέμβρη, τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του «Οδηγητή». Από τότε μέχρι και σήμερα ο «Οδηγητής» είναι το μοναδικό έντυπο νεολαίας που σταθερά αναδεικνύει τα προβλήματα και τους αγώνες των νέων της εργατικής τάξης, καθώς και προβάλλει τη μοναδική διέξοδο για αυτούς, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
  • Τον δικό τους ειδικό χώρο θα έχουν στο Στέκι οι σπουδαστές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και της ΑΕΝ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org