Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκβιασμοί

Σε ό,τι αφορά το επερχόμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ αναμετέδιδε δηλώσεις «αξιωματούχων» από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι αναμένουν εκεί από τα «μέρη» στην ΠΓΔΜ να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν τη συμφωνία και αναμένουν από τους ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ να πάρουν μέρος στο επερχόμενο δημοψήφισμα, «καθώς είναι μια σημαντική στιγμή για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της χώρας».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζ. Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνιζε ότι «δεν υπάρχει καλύτερο μέλλον για τη "Μακεδονία" από την ενσωμάτωσή της στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, που είναι αδύνατο χωρίς να διευθετήσουμε το ονοματολογικό».

«Η τώρα ή ποτέ»

Στήριξη στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ εξέφρασε και η λεγόμενη «Ομάδα της Οχρίδας» («The Ohrid Group»), «άτυπο» - όπως αυτοπροσδιορίζεται - γκρουπ από νυν και πρώην πολιτικούς και αξιωματούχους που εμφανίστηκε στο προσκήνιο τον Απρίλη, με στόχο ακριβώς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ. Πρόεδρός της είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Βρετανός Τζ. Ρόμπερτσον, ενώ στο δυναμικό της εντάσσονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χ. Σολάνα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον, ο πρώην ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας της Αγγλίας, υποστράτηγος Μπ. Γουάιτ - Σπούνερ, κ.ά.

Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ μπροστά στο δημοψήφισμα ότι «θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια ιστορική επιλογή στις 30/9. Θέλετε να ανοίξετε το μονοπάτι για την υποψηφιότητα της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υποστηρίζοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολογικό; Εμείς, η Ομάδα της Οχρίδας, σας προτρέπουμε να πείτε "Ναι"»!

Και παραπέρα, σε αυτά τα εκβιαστικού τύπου διλήμματα που μπαίνουν σε καθημερινή πλέον βάση στο λαό της ΠΓΔΜ: «Βλέπουμε τη συγκυρία ως "Η τώρα ή ποτέ" για τη χώρα σας, για σας και για το μέλλον των παιδιών σας», σημειώνοντας με θράσος πως «πολλοί από μας θυμόμαστε τις κακές μέρες για τα Δυτικά Βαλκάνια το 1990, την εθνική βία, την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτές οι μέρες πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια, η υποψηφιότητα στην ΕΕ θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα βελτιώσουν τις ζωές σας».

Πέραν των δηλώσεων, στη γείτονα ετοιμάζονται και επισκέψεις ηγετών από ΕΕ και ΝΑΤΟ για να προπαγανδίσουν το «Ναι». Ο Ζάεφ έχει καλέσει άλλωστε Μέρκελ και Τραμπ, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι στις 7/9, τρεις βδομάδες πριν το δημοψήφισμα, επισκέπτεται τα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας (ασκεί το τρέχον 6μηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ), Σ. Κουρτς.

Το τι θα πει φάνηκε ήδη από τα τέλη Ιούνη, όταν ο Ζάεφ επισκέφτηκε τη Βιέννη, με τον Κουρτς να παροτρύνει από τότε τους κατοίκους της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία στο ονοματολογικό με την Ελλάδα είναι μια αποφασιστική πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της "Μακεδονίας" στην ΕΕ». Τονιζε, τέλος, ότι «η ΕΕ είναι ατελής χωρίς τις βαλκανικές χώρες».

Συμφωνία που δημιουργεί «μοντέλο» ΝΑΤΟικών διευθετήσεων

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Διαχείρισης Συγκρούσεων στο Johns Hopkins University, Ε. Τζόσεφ, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ αναλύει γιατί η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αξιοποιηθεί ως μπούσουλας και για άλλες διευθετήσεις, όπως επίσης χρειάζεται για την ευόδωση στόχων του κεφαλαίου.

Επαναλαμβάνει άποψη που εξέφρασε και πρόσφατα, ότι Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν ...βραβείο Νόμπελ, «όχι απλώς γιατί λήγει οριστικά ένα πρόβλημα, αλλά μάλλον γιατί δημιουργεί ένα νέο μοντέλο επίλυσης διεθνών διενέξεων που σχετίζονται με θέματα ταυτότητας. (...) Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί ένα διεθνές μοντέλο που αξίζει απολύτως να ληφθεί υπόψη για ένα βραβείο Νόμπελ».

Για τους δε στόχους της ντόπιας αστικής τάξης και πώς εξυπηρετούνται από τη Συμφωνία, σημειώνει ότι «η φιλοδοξία της Ελλάδας να αναλάβει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του ονοματολογικού. Η επίλυση αυτού του προβλήματος ανυψώνει την Ελλάδα σε ένα βάθρο θαυμασμού και σεβασμού, τόσο μέσα στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ