Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Τιμούν τα θύματα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, δυναμώνοντας την πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στα Χανιά
Στα Χανιά
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για τα 73 χρόνια από την πυρηνική επίθεση σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με τη θυσία των 300.000 ανθρώπων και με τις δύο ατομικές βόμβες, που ήταν μάλιστα διαφορετικές μεταξύ τους, οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να διαμορφώσουν τη βάση για την ενίσχυση του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του ιμπεριαλισμού για να πιέσουν στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά τη Σοβιετική Ενωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη με στόχο να εμποδίζουν επαναστατικές διεργασίες στις καπιταλιστικές χώρες και να επιδράσουν στην αντίθεση σοσιαλισμού - καπιταλισμού με την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Γέννημα αυτής της στρατηγικής ήταν η συγκρότηση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε το 1949 και μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει το ρόλο του ως οπλισμένου χεριού του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, ισχυρού κατασταλτικού μηχανισμού κατά των λαών, που προκάλεσε χούντες και πολέμους».

Αναφερόμενος στο σήμερα σημείωσε ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται, από τη μια, να ανακοινώσουν «το "τέλος των μνημονίων", από την άλλη ετοιμάζουν έναν αμερικανοΝΑΤΟικό θρίαμβο στο πλαίσιο της ΔΕΘ για να γιορτάσουν το ρόλο που παίζει η χώρα μας στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή και να πανηγυρίσουν για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πιο καλός μαθητής των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή, που δίνει βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές, που ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική του Τραμπ, ακόμα και στις αντιθέσεις με άλλους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ».

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μας διαφύγει το εξής: Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης υπηρετώντας το στόχο της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Δηλαδή, η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών και την προετοιμαζόμενη συμφωνία με την Αλβανία, η ταύτιση με τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθεί η αστική τάξη στο εσωτερικό της χώρας (...)

Γι' αυτό έχει σημασία σήμερα να δυναμώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, η πάλη για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας, και η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και δρουν εκτός συνόρων, να συνδεθεί η πάλη με το στόχο της αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ομως, ο αγώνας μας δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Πρέπει να έχει κατεύθυνση, στόχο, να συνδεθεί με την πάλη ώστε η έξοδος του λαού μας από τον πόλεμο να σημάνει ένα βαρύ χτύπημα στο σύστημα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, να το πληρώσουν αυτοί που μας οδήγησαν στον πόλεμο. Να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή του λαού μας στην πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση».

Στην Καβάλα

Μήνυμα καταδίκης του εγκλήματος των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έστειλε και ο εργαζόμενος λαός της Καβάλας που χτες το βράδυ συμμετείχε στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πύλη του Τελωνείου Καβάλας και ακολούθησε λαμπαδηφορία στην προκυμαία του λιμανιού. Με τα πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά, εκφράστηκε η καταδίκη της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και αναδείχθηκε η απόφαση του λαού να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Χρήστος Ποτόλιας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, σε Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο.

Και τόνισε πως πραγματική τιμή για τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελεί η κλιμάκωση του αγώνα για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Να ματαιωθεί η δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ