Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εργα «μη επιλέξιμα»...

Μια ακόμα πλευρά του θέματος που αναδεικνύει σήμερα από το πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», είναι και τούτο: Η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό, είναι σαφές ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για το κράτος και την ΕΕ του κεφαλαίου. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στο ποια έργα θεωρούνται επιλέξιμα, για να χρηματοδοτηθούν από το περίφημο ΕΣΠΑ, καθώς τα κριτήρια (μεταξύ αυτών και της ανταποδοτικότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους) αφήνουν «εκτός» έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς βλέποντας και τις προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή των προϋπολογισμών των Περιφερειών για τα αντιπλημμυρικά έργα και άλλες σχετικές υποδομές.

Τα έργα που προτάσσονται είναι αυτά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, που δείχνει τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης, δίνεται βάρος σε έργα που αφορούν τον τουρισμό πολυτελείας, τη μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών...

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα δάση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συμβάλλουν σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή, μηδαμινά κονδύλια, ενώ υπάρχουν κωδικοί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.

Ενα άλλο στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται (οδικοί άξονες, αεροδρόμια κ.λπ.) δεν λαμβάνουν υπόψη την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής, επηρεάζοντας αρνητικά την αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, ο όποιος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι τόσο αποσπασματικός από δήμο σε δήμο, ακόμα και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, που, πολύ συχνά, ακόμα κι αυτά τα έργα που γίνονται, σώζουν ένα δήμο ή μια περιοχή και πνίγουν τον γειτονικό...


Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αιτίες που «γέννησαν» το έγκλημα παραμένουν...(16/11/2019)
Ιδού οι πραγματικοί ένοχοι για το διαχρονικό έγκλημα!(17/11/2017)
Συνεχείς οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ(28/2/2016)
Με... χάρτες απαντούν Περιφέρεια και κυβέρνηση στις καταστροφές(24/10/2015)
Ζητά μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης(6/11/2014)
Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών(31/10/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org