Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Βγάζουν μάτι οι τεράστιες ελλείψεις και η συνειδητή απαξίωση

Eurokinissi

Οι τεράστιες ελλείψεις και κενά σε μέσα, υποδομές και προσωπικό αναδεικνύονται σε όλες τις πρόσφατες περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, που έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες.

Σταχυολογούμε:

  • Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια, που συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα στην Ελλάδα σε περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, το υπάρχον δυναμικό αριθμεί μόλις 22 άτομα, που είναι εργαζόμενοι τριών «ταχυτήτων» (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί). Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά αστικές πυρκαγιές, παροχές βοήθειας, αγροτοδασικές πυρκαγιές και άλλα περιστατικά, ενώ η συχνότητα επέμβασης στα περιστατικά αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλείται περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού που επιχειρεί. Επίσης, συμβαίνει να υπάρχουν βάρδιες τις οποίες το υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει με ένα μόνο όχημα ολόκληρη την περιοχή ευθύνης. Συνολικά ο στόλος των οχημάτων (4 σύνολο) χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας ρουχισμό παρέλαβαν μετά από 6 ή και 9 χρόνια, για ορισμένους εργαζόμενους. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, και το ζήτημα των αναγκών συντήρησης του κτιρίου, όπως π.χ. μόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για αναλώσιμα και με προσωπική εργασία να φροντίζουν τη συντήρηση του χώρου.
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις συνομιλίες με πυροσβέστες και τη διοίκηση του Σωματείου τους αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, σχεδιασμού και εκκένωσης χωριών και κωμοπόλεων, αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, που είναι, πλέον, επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και βουνό ή συνορεύει με αυτά. Επίσης, η μη ύπαρξη σε όλη τη Θεσσαλία πυροσβεστικού αεροπλάνου και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με τα παμπάλαια αυτοκίνητα και την προβληματική συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένουν κάποιο ιδιώτη, μπας και κάνει δωρεά για να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα ώστε να κινούνται με ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα ατομικά είδη προστασίας, πολλά τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πυροσβέστες (όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου, μπότες, που είναι το κύριο εργαλείο στην πυρόσβεση, έχουν να πάρουν από το 2008).
  • Στα Κύθηρα, που ένα χρόνο πριν είχαν βρεθεί στο έλεος πολυήμερης πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, παρά τα όποια φτωχά μέτρα έχουν παρθεί μετά τα περσινά γεγονότα, αρκετά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, εγκυμονώντας κινδύνους σε περίπτωση επανάληψης τέτοιου μεγέθους περιστατικών. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση στον αριθμό του έμψυχου δυναμικού στο Τοπικό Κλιμάκιο, που πλέον αριθμεί 27 άτομα (16 μόνιμους, 7 πενταετείς και 4 εποχιακούς), σε άλλους τομείς, όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας, η κατάσταση παραμένει προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόλος των οχημάτων, αφού εκτός από ένα, το οποίο είναι 11 ετών, είναι τουλάχιστον 20ετίας. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ειδικά για τα οχήματα μεγαλώνει από το γεγονός ότι η συντήρησή τους γίνεται από ιδιώτη και εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις κ.λπ. Μεγάλες είναι κι εδώ οι ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου και στην υλικοτεχνική υποδομή, στον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, όπως για παράδειγμα στις φιάλες οξυγόνου, οι οποίες συν τοις άλλοις χρειάζεται να σταλούν στο Γύθειο για αναγόμωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για τη γραφική ύλη (μελάνια, εκτυπωτές), και όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό της υπηρεσίας υφίσταται μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα (π.χ. το κόψιμο των αποζημιώσεων εκτός έδρας, το οποίο είναι «στα σκαριά»).
  • Αντίστοιχα προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στις υπηρεσίες αναδείχτηκαν και στις περιοδείες που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Οπως αναδείχθηκε, σοβαρά ζητήματα και κίνδυνοι προκύπτουν τόσο από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων όσο και από την άναρχη δόμηση, ιδιαίτερα περιοχών όπως τα πόδια της Χαλκιδικής, όπου μπροστά στην αξιοποίηση κάθε μέτρου γης για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών μονοπωλίων, οι όροι ασφάλειας για κατοίκους και τουρίστες περιορίζονται στο ελάχιστο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ