Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταία δόση, αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος

Σαφές μήνυμα για συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου απηύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, με αφορμή την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, τα 9,5 δισ. προορίζονται για τη δημιουργία του λεγόμενου «μαξιλαριού ρευστότητας», την ενίσχυση δηλαδή των ταμειακών αποθεμάτων του ελληνικού Δημοσίου, και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Ο Ρέγκλινγκ έκανε λόγο περί «σκληρής δουλειάς του ελληνικού λαού» η οποία «αποδίδει καρπούς», προσθέτοντας ότι «η τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στη φορολογική πολιτική, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στα δημόσια έσοδα και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων». Είπε ακόμη ότι το τέλος του «προγράμματος διάσωσης» στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει «ορόσημο για τη χώρα», δίχως να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια: «Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, για να καταστεί μία ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Τα εύσημα έδωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος από τα ματωμένα πλεονάσματα της φοροληστείας του λαού και των περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες. «Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό αποθεματικό για να εξομαλύνει την πορεία της προς τη χρηματοδότηση από τις αγορές», σημείωσε. Νωρίτερα είχε προχωρήσει σε μια συνολικότερη τοποθέτηση για το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», θέτοντας ως δεδομένο της «μεταμνημονιακής» εποχής τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα», ο Π. Μοσκοβισί υπεραμύνθηκε της απόφασης να δοθεί οικονομική «στήριξη» στη χώρα μας, αφού, όπως αναφέρει, ήταν σωστή και για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά.

Ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μνημόνιο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2014, «εάν η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντ' αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Π. Μοσκοβισί υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και ότι η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της, δίχως αυτό φυσικά να συνιστά νέο... πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή που τα μηνύματα απ' όλες τις κατευθύνσεις επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει για πολλά χρόνια, το Μαξίμου εμφανίζεται με πανηγυρικό ύφος, καθώς σε χτεσινό του σχόλιο με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης σημειώνει ότι πρόκειται για την «τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων. Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της ξανά και διαψεύστηκαν όσοι όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να υπονομεύσουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ