Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης

Οπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και χτες το πρωί τα πάντα σίγησαν στη Χιροσίμα για να τιμηθούν τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού εγκλήματος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού πριν από 73 χρόνια.

Ως είθισται, ο δήμαρχος της πόλης, Καζούμι Ματσούι, στη σχετική εκδήλωση μίλησε για την ανάγκη «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», ενώ κάλεσε και την ιαπωνική κυβέρνηση να εκφράσει τον υποτίθεται φιλειρηνικό χαρακτήρα του Συντάγματος με το να υπογράψει τη Συμφωνία για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, κάτι που αρνείται να κάνει, όπως και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, έκανε γενικόλογες εκκλήσεις για διάλογο ανάμεσα στις πυρηνικές και μη πυρηνικές δυνάμεις, ωστόσο στηρίζει ουσιαστικά τη νέα κούρσα εξοπλισμών στην οποία η Ιαπωνία σε συμμαχία με τις ΗΠΑ συμμετέχει ενεργά.

Τις ίδιες κενές περιεχομένου εκκλήσεις περί «διαλόγου και συναίνεσης» έκανε και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με επιστολή του, που αναγνώστηκε στην εκδήλωση, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι από 85 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ