Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές προς το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες απειλές κατά του Ιράν εκτόξευσαν χτες με διαφορά μερικών ωρών υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ισραήλ με αφορμή επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσιά του και την αύξηση κινητικότητας κοντά στα στρατηγικά στενά Ορμούζ και Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Μπιλ Ορμπαν, σημείωσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς». Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας υποστήριξαν ότι παρακολουθούνται πάνω από 100 ιρανικά πολεμικά σκάφη, στα οποία επιβαίνουν πολλές εκατοντάδες στρατιώτες.

Ακολούθησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προειδοποίησε το Ιράν να μην μπλοκάρει τα στρατηγικά στενά στην Ερυθρά Θάλασσα επειδή τότε θα έχει να αντιμετωπίσει «το διεθνή συνασπισμό και τα όπλα του Ισραήλ». Τις απειλές συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που είπε ότι το Ισραήλ «είναι ικανό να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα και στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι απειλές και «προειδοποιήσεις» Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων εκδηλώνονται λίγο πριν από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο και ενώ ξεκινά αύριο Σάββατο μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ο ιρανικός στρατός, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες στρατιωτικοί και δεκάδες πλοία και αεροπλάνα επιδεικνύοντας τη δυνατότητά τους να κλείσουν, εάν το θελήσουν, νευραλγικές οδούς για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως τα στρατηγικά στενά Ορμούζ.

  • Το ίδιο 24ωρο, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ειδήσεις για διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις του Ιράν με αφορμή τη σημαντική μείωση της συναλλαγματικής αξίας του νομίσματος ριάλ έναντι του δολαρίου αφότου, τον περασμένο Μάη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ