Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη ΝΑΤΟικού επιτελάρχη στην Αγκυρα

Συριακά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν την πόλη Κουνέιτρα στα Υψίπεδα του Γκολάν

Copyright 2018 The Associated

Συριακά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν την πόλη Κουνέιτρα στα Υψίπεδα του Γκολάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και οι δυσκολίες που αφορούν την προώθηση αμερικανο-τουρκικού «οδικού χάρτη», που είχε επιτευχθεί στις αρχές Ιούνη με στόχο τη «συνεργασία» Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων σε συριακά εδάφη όπως το Μανμπίτζ, τέθηκαν χτες για αρκετή ώρα επί τάπητος στη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα ο 62χρονος Αμερικανός στρατηγός και ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι, με τον νέο επιτελάρχη του τουρκικού στρατού, στρατηγό Γιασάρ Γκουλέρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πολύωρη συνάντηση δεν εξεδόθη, τουλάχιστον άμεσα, ανακοίνωση.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu» μετέδωσε πως ο Αμερικανός στρατηγός σχεδίαζε να επισκεφτεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και τη Σμύρνη.

Το ίδιο 24ωρο, στη Μόσχα ανακοινώθηκε η αποχώρηση Σιιτών ενόπλων που στηρίζονται από το Ιράν και συνεργάζονται με το συριακό στρατό σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χλμ. από τα σύνορα με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Την ανακοίνωση έκανε χτες ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ». Ο Λαβρεντίεφ υποστήριξε ότι η εξέλιξη επήλθε μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε «έπειτα από ρωσικές εγγυήσεις», δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Λίγες μέρες πριν, ο συριακός στρατός είχε εκδιώξει και τους τελευταίους αντικαθεστωτικούς από την πόλη Κουνέιτρα, υψώνοντας τη συριακή σημαία, έχοντας προηγουμένως ανακτήσει στρατηγικής σημασίας εδάφη κοντά στα σύνορα με Ισραήλ και Ιορδανία...

Επιστροφές Σύρων προσφύγων από το Λίβανο

Το ίδιο 24ωρο, ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι Λίβανος, Αίγυπτος, Τουρκία και Ιορδανία συνεργάζονται στενά με τις συριακές και ρωσικές αρχές, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή Σύρων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες. Ο Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε μάλιστα ότι μέσα στην τελευταία βδομάδα έχουν επιστρέψει στη Συρία πάνω από 4.000 πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο Λίβανο.

Νωρίτερα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, σε ομιλία που εκφώνησε με αφορμή την 73η επέτειο από την ίδρυση των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, παρομοίασε τον συριακό στρατό με «φρούριο σε περίπτωση επίθεσης».

Τέλος, χτες κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ένας Ιάπωνας και ένας Ιταλός δημοσιογράφος που βρίσκονται όμηροι στα χέρια οργάνωσης τζιχαντιστών.

  • Χτες βράδυ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, λόγω της συνέχισης της κράτησης στην Τουρκία σε κατ' οίκον περιορισμό του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα είναι μέρος ευρύτερης αντιπαράθεσης στην περιοχή, που αφορά και τη μοιρασιά της «επόμενης μέρας» στη Συρία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών(2018-08-01 00:00:00.0)
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ»(2018-05-24 00:00:00.0)
Νέα παζάρια στην Αστάνα...(2017-12-22 00:00:00.0)
Παζάρια και σχέδια για την «επόμενη μέρα»(2017-09-17 00:00:00.0)
Παζάρια στο φόντο σεναρίων στρατιωτικής όξυνσης(2017-02-19 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών(2013-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ