Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τις πραγματικές της στοχεύσεις, βαφτίζοντας το νομοσχέδιό της αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσπάθεια που συνδυάστηκε με επιχείρηση διαστρέβλωσης των εμπεριστατωμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων του ΚΚΕ για την Ανώτατη και συνολικά την Εκπαίδευση τόσο από τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, όσο και τον υφυπουργό Δ. Μπαξεβανάκη.
Η χτεσινή συζήτηση στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις (η μία επί των άρθρων και η άλλη για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν αποκαλυπτική.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιδίωξη της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, «ανάπτυξη, που προϋποθέτει φτηνό εργατικό δυναμικό και καταρτισμένο πάντα, σύμφωνα με τις εναλλασσόμενες τρέχουσες ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Ολα τα άρθρα, από το 1 έως το 15, τα άρθρα δηλαδή για τα δύο Πανεπιστήμια, αυτό υπηρετούν», ενώ στα ίδια άρθρα σημείωσε ότι επεκτείνονται παραπέρα οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε βάρος των διδασκόντων και του λοιπού προσωπικού. Ειδικά, όπως τόνισε, τα άρθρα 7, 8 και 14 για τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, προορίζονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μεγάλων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της περιοχής, των μεγαλοεπιχειρηματιών στους κλάδους της Ενέργειας και του Τουρισμού.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι για το ΚΚΕ ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση σημαίνει: «Ενα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές. Το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Για να καταργηθούν δηλαδή οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων. Και βεβαίως, δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε ο καθένας, με δικαιώματα, με ΣΣΕ και το σύνολο βεβαίως των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτά τα βασικά των βασικών μπορείτε να τα εξασφαλίσετε;», ρώτησε, ενώ αναφορά έκανε συνολικά στην Εκπαίδευση, σημειώνοντας: «Εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, πετάτε έξω από τη Γενική Παιδεία χιλιάδες δεκαπεντάχρονα παιδιά για να τα οδηγήσετε στην κατάρτιση και στη μαθητεία, την ώρα που όλοι σήμερα, λόγω του όγκου της επιστημονικής γνώσης, όλοι οι νέοι σήμερα, έπρεπε να ολοκληρώνουν το ενιαίο 12χρονο σχολείο της σύγχρονης Γενικής Παιδείας και μόρφωσής τους».
Οι αποκαλυπτικές επισημάνσεις του Γ. Δελή προκάλεσαν το μένος τόσο του υπουργού Παιδείας όσο και του υφυπουργού, οι οποίοι επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ αγγίζοντας μάλιστα τα όρια της προβοκάτσιας, ενώ προσπάθησαν να φέρουν στα δικά τους μέτρα και τα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία της Σοβιετικής Ενωσης. Χαρακτηριστικά, ο Δ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των ΕΠΑΛ, ενώ ο υπουργός έκανε λόγο, όσον αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ, «για μονολιθικές περιόδους της Σοβιετικής Ενωσης» και άλλα παρόμοια.
Οσον αφορά τα ΕΠΑΛ, ο Γ. Δελής έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Ουδέποτε είπα, και νομίζω ότι μπορούν να το διαβεβαιώσουν όλοι εδώ μέσα, ότι ζητώ την κατάργηση των ΕΠΑΛ. Ξέρετε, κ. Μπαξεβανάκη, η πρόταση του ΚΚΕ για το 12χρονο ενιαίο σχολείο δεν είναι πρόταση να την υλοποιήσετε εσείς στον καπιταλισμό που υπηρετείτε (...) Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα και στους διδάσκοντες και στους σπουδαστές αυτών των σχολείων, για τα δικαιώματά τους».