Καταγγέλλει την πλειοψηφία στο σωματείο, που αρνείται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέμα το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ
Στη συνεδρίαση του ΔΣ, την περασμένη Πέμπτη, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΕΑΜ ζήτησαν σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ώστε το ΔΣ να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με νέα απόφαση των εργαζομένων και με ένα σχέδιο ΣΣΕ. Πρότειναν να τεθεί ως βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και να αξιοποιηθούν τα έγγραφα της Επιθεώρησης Εργασίας που δικαιώνουν τους εργαζόμενους για μια σειρά ζητήματα.
Ομως, όλες οι παραπάνω προτάσεις βρήκαν αντίθετες τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΚ (συνδικαλιστές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ).
Το ΕΑΜ καλεί τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις παρατάξεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, υπενθυμίζοντας τη στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα. «Πριν 2 μήνες η ΔΑΚΕ μας έλεγε πως "η ΛΑΡΚΟ κλείνει", το ΕΑΚ πως "η κυβέρνηση θα σώσει τη ΛΑΡΚΟ", οι δυο μαζί, αντάμα με την ΠΑΣΚΕ, πως "δεν είναι ώρα για ΣΣΕ, προέχει η διασφάλιση του μεροκάματου, να βάλουμε πλάτη". Δυο χρόνια τώρα είναι δεκάδες οι φορές που όλοι μαζί στις συνεδριάσεις του ΔΣ απέρριπταν την πρόταση του ΕΑΜ για εξώδικη πρόσκληση στη ΛΑΡΚΟ, για ΓΣ, αγώνες για ΣΣΕ και κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Σήμερα, όπως εξηγεί, ισχυρίζονται πως «δεν κάνουν ΓΣ και στέλνουν εξώδικο γιατί θα χάσουνε χρόνο», αντί για σχέδιο ΣΣΕ παρουσιάζουν μια σειρά από γενικά και αόριστα αιτήματα, ενώ η δράση τους αναλώνεται στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις καρέκλες τους στις εκλογές του Σωματείου τον προσεχή Σεπτέμβρη. Το ΕΑΜ υιοθετεί το σχέδιο ΣΣΕ του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συστράτευση.
Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί. Με εξορμήσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, καλεί τους εργαζόμενους να το εμπλουτίσουν, αλλά και να το αξιοποιήσουν ως όπλο στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης.
Το σχέδιο της επιχειρησιακής Σύμβασης καθορίζει τις ειδικότητες των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις γενικές διατάξεις που πρέπει να τις διέπουν, τις ειδικότητες και τα ημερομίσθια των εργαζομένων στα τμήματα παραγωγής, τους βασικούς μεικτούς μισθούς και τα ημερομίσθια της κάθε ειδικότητας, τις αργίες, ημιαργίες, τα δώρα και επιδόματα των εργαζομένων, καθώς και το ωράριό τους, τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, άλλες παροχές και αποζημιώσεις.