Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον έξι οι νεκροί (ανάμεσά τους δύο παιδάκια), επτά οι αγνοούμενοι και δεκάδες χιλιάδες αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οσο η γη αντιμετωπίζεται ως «εμπόρευμα», όσο οι αστικές κυβερνήσεις βλέπουν τα δάση ως «ευκαιρίες εκμετάλλευσης και επενδύσεων» με σκοπό το κέρδος, τόσο η ζωή των λαϊκών στρωμάτων θα γίνεται έρμαιο των «καιρικών φαινομένων» (ακραίων και μη...). Νέα, τρανή απόδειξη προβάλλει εδώ και η περίπτωση των νέων πυρκαγιών που ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη στο Ρέντινγκ της βόρειας Καλιφόρνιας, προκαλώντας έως χτες το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο πυροσβέστες, μία γιαγιά 70 ετών και τα δύο δισέγγονά της, ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών. Οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι «ο κίνδυνος πυρκαγιάς συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη την πολιτεία».

Οι αγνοούμενοι ήταν μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον επτά, ενώ πάνω δεκάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί (οι περισσότεροι με δικά τους μέσα!) να εγκαταλείψουν, άρον - άρον, τις εστίες τους. Τα καμένα σπίτια και καταστήματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 1.000. Πάνω από 100.000 εκτάρια δασικής, χορτολιβαδικής έκτασης και αστικών περιοχών έγιναν παρανάλωμα πυρός.

Στην άνιση μάχη με τις φλόγες, με την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού οργανωμένης εκκένωσης των αστικών περιοχών και δημιουργίας αποτελεσματικών αντιπυρικών ζωνών, έχουν ριχτεί πάνω από 12.000 πυροσβέστες που επιχειρούν με εκατοντάδες οχήματα και 17 ελικόπτερα.

Οι τωρινές πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια θεωρούνται οι πιο καταστροφικές στην ιστορία της Πολιτείας, μολονότι πρόκειται για μία πλούσια, τεράστια περιοχή, που καίγεται ασταμάτητα χειμώνα - καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες, από την άλλη, ακατάπαυστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον φονικό συνδυασμό των κλιματικών αλλαγών, της έλλειψης περιβαλλοντικών πολιτικών και πολιτικών πρόληψης και προστασίας του δασικού πλούτου. Κάτι παρόμοιο με ό,τι συμβαίνει και στη χώρα μας: Τα δάση καίγονται, θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές γιατί η πυροπροστασία, η θωράκιση από πλημμύρες και σεισμούς δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος, ακόμα και αν αυτό (ΗΠΑ) είναι πολύ πιο αναπτυγμένο σε σχέση με την Ελλάδα. Παρόμοιες συνέπειες έχουν τα καιρικά φαινόμενα (αυξημένες θερμοκρασίες ή πλημμύρες) λόγω των ελλιπών υποδομών και μέτρων πρόληψης και σε άλλες χώρες, όπως Σουηδία, Ιαπωνία, Γερμανία κ.λπ., για να μη μιλήσουμε για τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ