Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες του κεφαλαίου

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο έρχεται να ενταχθεί στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που θέλουν πανεπιστήμια και Ερευνα να είναι πλήρως συνδεδεμένα με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, δίνοντας και το στίγμα του νομοσχεδίου, «η Ηπειρος αποκτά ένα πλέγμα λειτουργιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στενά συνδεδεμένο με τις αναπτυξιακές ανάγκες, πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της Ηπείρου, όχι μόνο λόγω των νέων τμημάτων και νέων σχολών, όπως π.χ. είναι η Γεωπονική, αλλά και λόγω των διετών προγραμμάτων σπουδών, των ερευνητικών ινστιτούτων και, βεβαίως, των συνεργιών που θα ανακοινώνουμε σιγά - σιγά, που θα γίνονται και με αντίστοιχες άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. στη Ζάκυνθο με το θαλάσσιο πάρκο. Οπως η αναβάθμιση του αγροδιατροφικού πάρκου του ΤΕΙ Ηπείρου και που τώρα εντάσσεται και αυτό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Οπως σημείωσε, θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τα ΤΕΙ Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, εκφράζοντας τη διαφωνία του Κόμματος (το καταψήφισε) με το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της νέας χωροταξίας της όπως λέγεται, ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής και συνεχίζεται βεβαίως με τις λεγόμενες συνεργίες μεταξύ των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην υπόλοιπη χώρα».

Σημείωσε ότι στόχος είναι, εκτός από την άμεση δημοσιονομική περιστολή, «να προσαρμοστεί η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά τη δομή και το περιεχόμενό της, με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας» και πως αυτά αποτελούν συνέχεια των παρεμβάσεων που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις ακολουθεί τις λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνονται από το 2013 στα μνημόνια και στο διά ταύτα οδηγούν «για το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει πληθώρα και κατηγοριοποιήσεις πτυχίων αποφοίτων και τμημάτων, για να εξασφαλίζεται φτηνή, ειδικευμένη εργατική δύναμη, πιστοποιημένη στα προσόντα και στις δεξιότητες εκείνες, που απαιτεί το κεφάλαιο και οι σχεδιασμοί του».

Δείχνοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων αυτών, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν με τις συγχωνεύσεις που προωθεί «θα μειωθεί το κόστος σπουδών; Θα ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα; Θα καταργηθεί η σημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια; Μήπως θα ενισχυθεί το περιεχόμενο σπουδών, ώστε να συνδέεται ο επιστήμονας όλο και περισσότερο και βαθύτερα με το επιστημονικό του αντικείμενο; Μήπως θα μειωθεί η ανεργία των αποφοίτων και θα βρίσκει κανείς δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του με δικαιώματα; Μήπως θα αρκεί το πτυχίο για να βρίσκει κανείς δουλειά ή θα συνεχίσουν να απαιτούνται μεταπτυχιακά πιστοποιητικά, πανάκριβη κατάρτιση και τόσα άλλα. Μήπως η έρευνα στα ερευνητικά κέντρα των δύο ιδρυμάτων θα αφορά τις λαϊκές ανάγκες και η απασχόληση των ερευνητών θα γίνεται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;», χωρίς να πάρει απάντηση.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνοντας τη διαφωνία τους σε διαχειριστικούς λόγους, αφού με το κύριο ζητούμενο των ρυθμίσεων αυτών συμφώνησαν. Ενδεικτικά, η εισηγήτρια της ΝΔ Αν. Καραμανλή εκτίμησε ότι, όπως προωθούνται οι συγχωνεύσεις, «δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας». Η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, αν και βρήκε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταψήφισε για το άρθρο 30 που προβλέπει ξενώνες για μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ