Τρίτη 31 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ με αφορμή τις πυρκαγιές και τα μέτρα πυροπροστασίας

Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια από αντιπροσωπείες του Κόμματος

Από την επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας
Από την επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ για το θέμα των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική με τα τραγικά αποτελέσματα, οι Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος στη Θεσσαλία οργανώνουν επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, όπου γίνονται συζητήσεις για τα πραγματικά αίτια της μεγάλης καταστροφής και τις συγκεκριμένες ευθύνες που υπάρχουν και, ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ότι ανάλογες καταστάσεις με αυτές στην Ανατολική Αττική έχουν διαμορφωθεί και στην περιοχή της Θεσσαλίας, εγκυμονώντας ανάλογους κινδύνους (ιδιαίτερα στον μεγάλο ορεινό όγκο, όπως είναι ο Ολυμπος, ο Κίσσαβος, το Μαυροβούνι, το Πήλιο, αλλά και στα παράλια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας).

Στη βάση του προγράμματος που έχει καθοριστεί, χτες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, με τους Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, και Αγγελο Σίμο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, περιόδευσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είχε συνομιλίες με πυροσβέστες και τη διοίκηση του Σωματείου τους.

Αναφέρθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσία, όπως:

-- Τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης σχεδιασμού και εκκένωσης χωριών και κωμοπόλεων, αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, που είναι, πλέον, επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό που βρίσκεται σε δασώδη περιοχή και βουνό ή συνορεύει με αυτά.

-- Η μη ύπαρξη σε όλη τη Θεσσαλία πυροσβεστικού αεροπλάνου και ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός με τα παμπάλαια αυτοκίνητα και την προβληματική συντήρησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένουν κάποιο ιδιώτη, μπας και κάνει δωρεά για να αλλάξουν λάστιχα στα αυτοκίνητα ώστε να κινούνται με ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα ατομικά είδη προστασίας, πολλά τα αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ίδιοι οι πυροσβέστες (όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου, μπότες που είναι το κύριο εργαλείο στην πυρόσβεση έχουν να πάρουν από το 2008.)

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική ανέδειξε, με τραγικό τρόπο, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, το πετσόκομμα των κονδυλίων κάθε χρόνο από την πυρόσβεση, δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, που έχουν αντανάκλαση στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου.

Τόνισαν ότι το ΚΚΕ, και στη Βουλή, όπως έκανε και πρόσφατα με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, αλλά και στο κίνημα θα παλέψει για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών. Την επαναφορά των αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα. Την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Την προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες. Τη μονιμοποίηση, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων πυροσβεστών.

Αλλο κλιμάκιο του Κόμματος, με τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, και τους Δημήτρη Αβρανά και Νίκο Βακράτσα, δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ στην Ελασσόνα, επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του δήμου Ελασσόνας και της ΔΕΥΑΕΛ, το Κέντρο Υγείας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τη φονική πυρκαγιά στην Αττική, αλλά και για τα προβλήματά τους, τονίζοντας την ανάγκη να διεκδικηθούν μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων και προστασίας της ζωής των λαϊκών οικογενειών, καθώς και επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επισκέψεις στην Πυροσβεστική οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι ΤΕ Μαγνησίας και Τρικάλων, ενώ το πρόγραμμα της ΤΕ Λάρισας περιλάμβανε, επίσης, περιοδείες στο δήμο Λαρισαίων και στο δημοτικό αμαξοστάσιο, στα νοσοκομεία της πόλης, στα εργοστάσια «Αρμός» και «Εξάλκο», καθώς και στα παράλια του νομού.

Αλληλεγγύη από συνδικάτα και άλλους φορείς

Και στη Θεσσαλία, όπως σε όλη τη χώρα, εργατικά συνδικάτα, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος εξέφρασαν με ανακοινώσεις αλλά και δράσεις την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους.

Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχουν, ήδη, μαζευτεί πολλά φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και γίνονται συνεννοήσεις, μέσω του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, για την παράδοσή τους. Ανάλογη συγκέντρωση υλικών έγινε από ταξικά εργατικά σωματεία και στους άλλους τρεις νομούς της περιοχής. Στο Βόλο, με αφορμή και την πυρκαγιά στη Σκόπελο, ταξικά εργατικά σωματεία οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, απαιτώντας μέτρα προστασίας των δασών. Την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους εξέφρασαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, σύλλογοι ΕΒΕ, συνταξιούχων, γυναικών κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πυροσβεστών(2018-08-21 00:00:00.0)
Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στη Σκόπελο(2018-07-24 00:00:00.0)
Προβλήματα και ελλείψεις στην Πυροσβεστική(2015-06-29 00:00:00.0)
«Να τιμωρηθούν στην κάλπη οι υπεύθυνοι»(2007-07-08 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Λακωνία - Λάρισα(2002-08-09 00:00:00.0)
Πρόωρες πυρκαγιές(2000-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ