Σάββατο 28 Ιούλη 2018 - Κυριακή 29 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Προσωρινός συμβιβασμός για νέα διαπραγμάτευση

Copyright 2018 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

ΗΠΑ και ΕΕ περνούν σε φάση ευρύτερης διαπραγμάτευσης των τεταμένων διατλαντικών σχέσεων σε Ενέργεια, εμπόριο, αγροτική και βιομηχανική παραγωγή (πλην του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας), βολιδοσκοπώντας παράλληλα τα περιθώρια δημιουργίας «μετώπου» απέναντι σε ανταγωνιστικά μονοπώλια από αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, μεταξύ άλλων και μέσω της προώθησης «μεταρρυθμίσεων» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτό τουλάχιστον φάνηκε να δρομολογείται μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με τους δύο ηγέτες να μιλούν για «συμφωνία επί της αρχής» σε ευρεία γκάμα θεμάτων, που μοιάζει περισσότερο με προσωρινό συμβιβασμό αφού σηματοδοτεί σκληρότερα παζάρια με φόντο το «πάγωμα» της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και την επιθυμία του Προέδρου Τραμπ να την επαναδιαπραγματευτεί.

Σε κοινή δήλωσή τους καταγράφεται η επιθυμία τους να περάσουν τις σχέσεις «σε νέα φάση στενής φιλίας» και «ισχυρών εμπορικών σχέσεων» και να συνεργαστούν στην κατεύθυνση των «μηδενικών δασμών», μηδενικών μη δασμολογικών φραγμών, μηδενικών επιδοτήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα, εκτός των αυτοκινήτων, καθώς και στις Υπηρεσίες, στα χημικά, ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη σόγια.

Επίσης, να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, ώστε η ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να διαφοροποιήσει τις πηγές Ενέργειας, όπως και «να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν καλύτερα αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες από άδικες διεθνείς εμπορικές πρακτικές» και να συνεργαστούν ως «ομοϊδεάτες εταίροι» στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την αντιμετώπιση άδικων εμπορικών πρακτικών όπως η κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, βιομηχανικές (κρατικές) επιδοτήσεις κ.ά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε παράλληλα πως συγκροτούνται σύντομα ομάδες εργασίας ΗΠΑ - ΕΕ, που θα αναλάβουν τη διαπραγμάτευση δίνοντας προτεραιότητα στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Επισήμανε ακόμη πως όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιβάλει νέους δασμούς.

Αντιδράσεις σε Γερμανία και Κίνα

Η «συμφωνία» για νέες διαπραγματεύσεις προκάλεσε σχετική ικανοποίηση στη Γερμανία, που είχε θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι η συμφωνία «δεν είναι ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό».

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, δύο μέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ - Γιούνκερ, ότι υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με την προσδοκία πως «οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των περισσοτέρων μελών και θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και παζαριών(2018-06-09 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση και τα παζάρια με αφορμή τους δασμούς(2018-06-08 00:00:00.0)
Ζωηρά παζάρια μπροστά στην απειλή αμερικανικών δασμών(2018-05-23 00:00:00.0)
Δασμοί με στόχο κινεζικά προϊόντα(2018-03-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις ενόψει απειλών για «εμπορικό πόλεμο»(2018-03-08 00:00:00.0)
Συμφωνία για το κλίμα, εμφανείς οι αντιθέσεις στο εμπόριο(2017-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ