Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πυριτιδαποθήκη η περιοχή από την απουσία μέτρων πυροπροστασίας

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Σκόπελο

Eurokinissi

Από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Σκόπελο
Το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων πυροπροστασίας επαναφέρει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ με αφορμή το έγκλημα που ζει ο λαός της Ανατολικής Αττικής. Η Οργάνωση του Κόμματος υπενθυμίζει ότι οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι ένα χρόνο πριν (στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 17 Ιούλη 2017) «είχαν φέρει σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση το ζήτημα της πυροπροστασίας στη Θεσσαλία. Με ολοκληρωμένη εισήγηση και με συγκεκριμένα στοιχεία ανέδειξαν αυτό που βγήκε στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο στις πρόσφατες πυρκαγιές. Την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού, τη σταθερή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από την ΚΟ «καταγγέλθηκε η αποδυνάμωση που υπέστησαν αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια προκειμένου να στελεχωθούν τα Πυροσβεστικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία και το αεροδρόμιο της Σκιάθου, και στους εθνικούς δρόμους, όπως η ΠΑΘΕ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, που τους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους.

Αντίστοιχα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, μόλις πριν από λίγες βδομάδες, οι κομμουνιστές σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλαν ότι για το 2018, η δημοτική αρχή έχει προϋπολογίσει μόλις 75.000 ευρώ για καθαρισμό περιαστικών δασών και πρασίνου, 25.000 ευρώ για καθαρισμό οικοπέδων, ενώ πρόσφατα επιχορηγήθηκε από τους ΚΑΠ με το ποσό των 139.000 ευρώ. Πρόκειται για ψίχουλα, που δεν αρκούν ούτε για τον καθαρισμό των άκρων των κεντρικών δρόμων από ξερόχορτα, που γίνεται με εργολαβίες και εποχικά, ενόψει του καλοκαιριού. Ανέδειξαν την πλήρη έλλειψη σχεδιασμού διαρκούς παρέμβασης για αντιπυρική προστασία, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η εικόνα στα όρια του δήμου Βόλου είναι τραγική. Τα περιαστικά δάση είναι επί χρόνια ακαθάριστα. Αγροτικοί δρόμοι, οικόπεδα μέσα και έξω από την πόλη με ξερόχορτα! Υπάρχει παντελής απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές, κ.ά.».

Υπεύθυνες η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές

«Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σε σχέση με το ενδεχόμενο πυρκαγιάς η περιοχή μας είναι κυριολεκτικά πυριτιδαποθήκη», υπογραμμίζει η ΤΕ Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές θα έχουν απόλυτη - εγκληματική ευθύνη σε περίπτωση εκδήλωσης σοβαρής πυρκαγιάς».

Τέλος, καλεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να παλέψουν μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για:

«Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που συνεχίζει απρόσκοπτα και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στο σημερινό κόστος ζωής, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με σύγχρονη εκπαίδευση των πυροσβεστών.

Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.

Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.

Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org