Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δουλεύοντας με σχέδιο, ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα

Συνέντευξη του Γ. Χώτου, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος

Δέκα μέρες πριν την έναρξη της μεγάλης δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ (1 Νοέμβρη - 31 Δεκέμβρη) συζητήσαμε με τον Γιάννη Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, για το πώς σχεδιάζεται η Οικονομική Εξόρμηση και ποια είναι η σημασία της.

-- Ενόψει της έναρξης της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πώς σχεδιάζουν τη δράση τους οι Κομματικές Οργανώσεις (ΚΟ);

-- Η ΚΕ αποφάσισε πανελλαδική Οικονομική Εξόρμηση το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2001, με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Ολα τα καθοδηγητικά όργανα και οι ΚΟΒ συζητούν την καλύτερη προετοιμασία της, εντάσσοντας αυτό το καθήκον στο γενικότερο σχεδιασμό δράσης των κομματικών δυνάμεων στο χώρο ευθύνης τους. Αποφασίζουν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου των μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, ώστε να φθάσουμε, με το κουπόνι στο χέρι, σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, χωριά. Μέσα από τις συζητήσεις γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί ότι η ένταση της πολιτικής δουλιάς των ΚΟΒ και των κομματικών μελών, η πιο συχνή επαφή με τους εργαζόμενους, η συζήτηση μαζί τους για το τι προτείνει το ΚΚΕ, συνδέεται αναπόσπαστα και με το δυνάμωμα της οικονομικής δουλιάς. Οι δυνατότητες μπορεί να διαφέρουν από ΚΟ σε ΚΟ, όμως, πανελλαδικά, είναι αρκετά μεγάλες και έχουμε σοβαρή ευθύνη να τις αξιοποιήσουμε στο σύνολό τους.


Αυτή την περίοδο όλες οι κομματικές δυνάμεις κάνουμε ένα πολύμορφο, πλατύ, πολιτικό άνοιγμα ενημερώνοντας το λαό, για τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τις εξελίξεις, συμμετέχουμε στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μέσα σ' αυτές τις δραστηριότητες απαιτείται να εντάξουμε οργανικά και την Οικονομική Εξόρμηση, και στο πώς, με ποιες μορφές και μέτρα θα το κάνουμε, επικεντρώνεται ο βασικός προβληματισμός στις συζητήσεις στα όργανα και στις ΚΟΒ.

Την Οικονομική Εξόρμηση δεν πρέπει να τη βλέπουμε σαν ένα ξεχωριστό, αποσπασματικό καθήκον μέσα σε όλα τα άλλα. Και για να μην ισχύσει αυτό δεν αρκεί η όποια συζήτηση γίνεται στη φάση της προετοιμασίας, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί, στο επόμενο διάστημα μέχρι στις 31 Δεκέμβρη, ο καθημερινός, ζωντανός, ουσιαστικός και συντροφικός έλεγχος, η καθοδηγητική βοήθεια, ιδιαίτερα στις ΚΟΒ και στα κομματικά μέλη, για να έχουμε τελικά υπερκάλυψη του στόχου από κάθε κομματικό μέλος, κάθε ΚΟΒ, Αχτίδα, Νομαρχιακή Επιτροπή, Επιτροπή Περιοχής και, συνολικά, από όλο το Κόμμα.

Ενίσχυση της παρέμβασής του στις εξελίξεις

-- Ποια είναι η σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης, της κάλυψης και της υπερκάλυψης του πλάνου;

-- Οπως είπα και προηγούμενα η οικονομική δουλιά δεν είναι κάτι ξεχωριστό, έξω από την πολιτική δράση του Κόμματος, των κομματικών οργανώσεων και των κομματικών μελών, από τους δείκτες που συνδέονται με την ισχυροποίηση του Κόμματος. Αλλωστε αυτό υπογραμμίζει και η πρόσφατη απόφαση της ΚΕ. Η προσπάθεια για τη βελτίωση της δουλιάς σε όλο το Κόμμα, τον τρόπο λειτουργίας οργάνων και ΚΟΒ, θα έχει επιτυχία αν συνολικά και σταθερά αρχίζουν να ανεβαίνουν οι δείκτες που καθόρισε η ΚΕ και που μέσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των οικονομικών. Συνεπώς δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης, πολύ περισσότερο που τ' αποτελέσματά της εκφράζουν ως ένα βαθμό και τη θέληση των εργαζομένων να στηρίξουν το ΚΚΕ στην παραπέρα ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και το δυνάμωμα της παρέμβασής του στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ξέρουμε πολύ καλά κάτω από πόσο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες παλεύει το Κόμμα μας, ιδιαίτερα που δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί χωρίς τα οικονομικά. Οπως γνωστές είναι και οι προσπάθειες της άρχουσας τάξης να βάλει εμπόδια στη δράση του, με παλιές και νέες μεθόδους, που στις σημερινές συνθήκες εμφανίζονται με πιο οξυμένες μορφές.

Η ΚΕ μετά το 16ο Συνέδριο συζήτησε το πρόβλημα των οικονομικών του Κόμματος και κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ένα σχέδιο δράσης. Στηρίζεται στη συμμετοχή και συμβολή όλων των κομματικών μελών, με συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, που η υλοποίησή τους θα έλυνε το πρόβλημα και θα βοηθούσε αποφασιστικά τη λειτουργία και τη δράση όλου του Κόμματος.

Αυτή η απόφαση με τα συγκεκριμένα μέτρα και τους οικονομικούς στόχους συζητήθηκε σε όλο το Κόμμα και συμφωνήσαμε να παλέψουμε για την υλοποίησή της. Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της ήταν η ανάθεση συγκεκριμένου πλάνου για κάθε κομματικό μέλος, που στην πράξη σημαίνει ανάληψη και προσωπικής ευθύνης κάθε συντρόφου και όλων μαζί για την πορεία των οικονομικών του Κόμματος, κάτι που αποτελεί και το κλειδί για την αντιμετώπισή τους.

Ομως μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό από το σύνολο των κομματικών οργανώσεων να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα με βάση το στόχο που καθόρισε η ΚΕ. Από τις συζητήσεις και τις εκτιμήσεις των ίδιων των καθοδηγητικών οργάνων, διατυπώνεται η γνώμη ότι οι καθυστερήσεις αυτές, σε άλλες ΚΟ μεγαλύτερες, σε άλλες μικρότερες, δε δικαιολογούνται και δεν οφείλονται σε αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά κυρίως σε υποκειμενικές, που εκφράζονται με την αδύνατη δουλιά των κομματικών μας δυνάμεων.

Ολοι συμφωνούμε ότι οι στόχοι της ΚΕ και ρεαλιστικοί είναι και υλοποιήσιμοι και, μ' αυτή την έννοια, η οικονομική δουλιά είναι ζωτικής σημασίας για το ΚΚΕ.

Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, οφείλουμε όλο το Κόμμα να συμβάλλουμε για τη ριζική αντιμετώπισή του. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δίμηνο όχι μόνο για να καλύψουμε τα πλάνα που αποφασίσαμε κάθε ΚΟ, αλλά και να σταθεροποιήσουμε την οικονομική δουλιά όλων των κομματικών μελών, που αποτελεί όρο και προϋπόθεση για να λυθούν, σε μονιμότερη βάση, τα οικονομικά προβλήματα.

Πλατιά αποδοχή

-- Είστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων;

-- Ασφαλώς και είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα υπερκαλύψουμε το πλάνο, όπως άλλωστε έγινε και σε προηγούμενες οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος. Η αισιοδοξία μας αυτή είναι βάσιμη. Στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα, αρκεί το σύνολο των μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ να δουλέψουμε με σχέδιο, ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Στηρίζεται στο ανεβασμένο κύρος του Κόμματος μέσα στους εργαζόμενους, στην εμπιστοσύνη που δείχνουν απέναντί του για τη στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμη και εργαζόμενοι που ακολουθούν άλλα κόμματα συμφωνούν ότι είμαστε το μόνο Κόμμα που αντιπαλεύει με συνέπεια την αντιλαϊκή λαίλαπα την οποία προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει η ΝΔ και συμφωνεί ο ΣΥΝ στις βασικές επιλογές.

Οι τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν αφορμή, όχι για να ξεκινήσει, αλλά για να ενταθεί, σε όλα τα μέτωπα, η ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια σε λαούς, κινήματα, σε κάθε άνθρωπο που εναντιώνεται σε αυτή την πολιτική, που οργανώνεται και αντιστέκεται. Από τις συζητήσεις που κάνουμε στις περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους έχουμε την εκτίμηση ότι ο κόσμος βλέπει πιο καθαρά το ρόλο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, της ΕΕ και τη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης του κ. Σημίτη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα και θα πάρει και άλλα πιο αντιλαϊκά, πιο σκληρά για να εμποδίσει την ανάπτυξη κάθε κινήματος αντίστασης. Χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να κρύψει την αλήθεια, ν' αποπροσανατολίσει το λαό, να επιτεθεί ενάντια στο Κόμμα και στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα.

Μέσα, λοιπόν, σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ταυτόχρονα όμως γεννούν και μεγάλες δυνατότητες, καλούμαστε να υπερκαλύψουμε το στόχο που αποφάσισε η ΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε πλούσιες εμπειρίες για το πόσο θετικά ανταποκρίνεται ο κόσμος όταν το Κόμμα το ζήτησε και ειδικότερα στις Οικονομικές μας Εξορμήσεις. Ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων συγκεντρώνεται από δουλιά που κάνουμε έξω από τις γραμμές του Κόμματος και αυτό είναι πολύ θετικό.

Εχουν μεγάλη ευθύνη, συνεπώς, τα καθοδηγητικά όργανα για το πώς θα εξασφαλίσουν να γίνει αυτό το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που θα αποφέρει για άλλη μια φορά την υπερκάλυψη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη Δευτέρα όλα τα κομματικά γραφεία να γίνουν «μελίσσια»...(2020-01-17 00:00:00.0)
Κατά 114,88% υπερκαλύπτεται το πανελλαδικό πλάνο(2018-01-06 00:00:00.0)
Τα βραβεία της άμιλλας(2011-12-04 00:00:00.0)
Προσφορές(2002-12-20 00:00:00.0)
Με απόλυτη επιτυχία τερματίστηκε η Οικονομική Εξόρμηση(2002-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ