Τετάρτη 25 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Διεργασίες στα Σκόπια

Από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες

Eurokinissi

Από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες
«Η πατρίδα θα επιτύχει. Η "Μακεδονία" θα ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θα είμαστε για πάντα "Μακεδόνες" και θα μιλάμε για πάντα τη "μακεδονική" γλώσσα», έγραψε χτες ο Ζ. Ζάεφ σε ανάρτησή του στο ίντερνετ, μετά και την πιο πρόσφατη (τη Δευτέρα) νέα αποτυχημένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκλήθηκε στα Σκόπια, για να καθορίσει, υποτίθεται, την ημερομηνία και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, λόγω ξανά άρνησης του αντιπολιτευόμενου VMRO να συμβάλει στη διαδικασία.

Αργότερα, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μ. Ροτ, που επισκέφτηκε για άλλη μια φορά τα Σκόπια, είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Μακεδονίας, να γίνουμε μέλη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, και δε θα επιτρέψουμε σε ανεύθυνα τελεσίγραφα να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία».

Η σκοπιανή κυβέρνηση κατηγορεί την ηγεσία του VMRO ότι ζητά για να συμφωνήσει στους όρους του δημοψηφίσματος και να μην το μποϊκοτάρει (απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον 50% για να θεωρηθεί έγκυρο) αμνηστίες σε ό,τι αφορά κατηγορίες με τις οποίες ενδεχομένως βαρύνονται στελέχη του. «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους, αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα είναι αδύνατη», είπε ο Ζάεφ.

Από την πλευρά του ο Ροτ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την υποστήριξη του Βερολίνου στην όλη υπόθεση, λέγοντας ότι «το δημοψήφισμα θα είναι μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία της "Μακεδονίας"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ