Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προσηλωμένη στην εφαρμογή του νέου «τσεκουριού» στις συντάξεις

Προϋπολογίζει 3,2 δισ. ευρώ απώλειες για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, την ίδια ώρα που συνεχίζει το παραμύθι περί «πιθανής μη εφαρμογής»...

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη αμολάνε δεξιά και αριστερά ασύστολα ψεύδη περί πιθανής μη εφαρμογής των νέων μειώσεων στις συντάξεις που έχουν ήδη ψηφίσει, σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί στοχοπροσηλωμένα την πλήρη εφαρμογή του νέου «τσεκουριού» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, όπως ακριβώς αυτό περιλαμβάνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022 που ψήφισε πριν από περίπου ένα μήνα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφορά τη σύνταξη των προϋπολογισμών τους, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019. Οπως επιβεβαιώνεται και από τους σχετικούς πίνακες, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού με δεδομένες τις περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019, όπως και τα υπόλοιπα αντιασφαλιστικά μέτρα, που ανεβάζουν τον επόμενο χρόνο τις συνολικές απώλειες για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους σε περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ!

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου: «Με την παρούσα εγκύκλιο δίνονται οι κατευθύνσεις και καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι, για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης οικονομικού έτους 2019. Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται σύμφωνα με τους στόχους δημοσιονομικού αποτελέσματος και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως εμφανίζονται στους πίνακες I ως VII του Παραρτήματος Α, σύμφωνα με τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2022 (ν.4549/2018). Ως εκ τούτου, οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης πρέπει να κατανεμηθούν εντός των ανώτατων ορίων δαπανών, όπως αυτά προσδιορίζονται στον πίνακα I του Παραρτήματος Α, ενώ οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να φροντίσουν για την επίτευξη κατ' ελάχιστον του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιγράφεται στους πίνακες II, III, IV, V, VI και VII του Παραρτήματος Α».

Ειδικότερα, στο σχετικό πίνακα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2019, η δαπάνη συνολικά για τις συντάξεις καθορίζεται στα 25,480 δισ. ευρώ από 28,702 δισ. φέτος, δηλαδή η μείωση ανέρχεται στο ποσό των 3,222 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το ύψος της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις μειώνεται από 25,315 δισ. ευρώ φέτος, στα 22,252 δισ. του χρόνου και η δαπάνη για τις επικουρικές από τα 3,387 δισ. ευρώ φέτος στα 3,228 δισ. το 2019.

Επιβεβαιώνονται και με αυτόν τον τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως είχαν αποκαλυφθεί πλήρως και όταν απέρριψε πριν από λίγες μέρες με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μη μείωση των συντάξεων.

ΠΑΜΕ: Να μπει μπλόκο στους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών και συντάξεων!

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η «κανονικότητα» και η «ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση και καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ανάκτηση των απωλειών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Πριν από ένα μήνα, η τωρινή υπουργός Εργασίας, στηρίζοντας το νόμο - λαιμητόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου, ανέφερε στη Βουλή πως "για το μέλλον θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα και θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι"!

Το μέλλον ήρθε και έφερε νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, με μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστιαία μείωση κατά 12%.

Η κυβέρνηση που με υποσχέσεις διαλαλεί το "τέλος των μνημονίων" και αναφέρεται με ενθουσιασμό στη "μεταμνημονιακή Ελλάδα", δείχνει στην πράξη τι εννοεί με τις λέξεις "ανάπτυξη" και "κανονικότητα". Νέες μειώσεις, νέος σφαγιασμός, καμία κατάργηση αντιασφαλιστικού - αντεργατικού νόμου, καμία αναπλήρωση των απωλειών!

Το ΠΑΜΕ είχε ενημερώσει από νωρίς πως ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο "ψαλιδοχέρης" δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.

Τώρα είναι ανάγκη να μπει από το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικό μπλόκο στους σύγχρονους "ψαλιδοχέρηδες" μισθών - συντάξεων και δικαιωμάτων. Να μπει τέλος στη λογική των ψίχουλων και τις συντάξεις πείνας. Να δυναμώσει ο αγώνας για την αναπλήρωση των απωλειών».

«Σήμα» αντεργατικής κλιμάκωσης από ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σήμα ενίσχυσης της αντεργατικής επίθεσης δίνει το ΔΝΤ μέσω της νέας έκθεσης που δημοσιοποίησε χτες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η έκθεση εστιάζει στη διατήρηση αλλά και την επέκταση των αντεργατικών μέτρων, σε σύμπλευση με τις πρόσφατες αποφάσεις και τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, όπως επίσης και με τις εκθέσεις που έχει δημοσιοποιήσει το προηγούμενο διάστημα η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, οι «προτάσεις» του ΔΝΤ εστιάζουν στη διατήρηση των «μεταρρυθμίσεων» στα Εργασιακά, μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρουν, και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, προτάσσουν την εφαρμογή πρόσθετων παρεμβάσεων για τις ομαδικές απολύσεις, σε ευθυγράμμιση με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ. Επιπλέον, καλούν σε πλήρη εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ και σε επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ξεχωρίζει η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς, όπως επισημαίνουν, στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και την Ιταλία.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αναμένεται να δημοσιοποιήσει και νέα έκθεση για την αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, όπου θα περιλαμβάνει και την περιβόητη «έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Στο κεντρικό πλάνο δεσπόζει η υποβάθμιση των προβλέψεων ως προς τους ρυθμούς ενίσχυσης του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «ο ρυθμός επέκτασης σε ορισμένες οικονομίες φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί», που σημαίνει ότι πλέον αρχίζουν να εμφανίζονται τάσεις επιβράδυνσης και «κόπωσης» στην οικονομική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η «ανάπτυξη» έχει γίνει λιγότερο συγχρονισμένη μεταξύ των χωρών, ενώ παράλληλα διευρύνονται και οι αποκλίσεις των ρυθμών «ανάπτυξης» ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάλυση συντάξεων - κοινωνικών παροχών και φοροληστεία, «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου (17/11/2018)
«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (11/5/2018)
Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ! (1/7/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org