Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρωτοστατεί για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, είχε επαφές στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.--

Τη σημασία που η νέα ιταλική κυβέρνηση (των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα») αποδίδει στην «αποκατάσταση» των σχέσεων της Ρώμης με τη Μόσχα ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ. Οπως είπε ο Σαλβίνι, θα ήθελε οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να «καταργηθούν έως το τέλος της χρονιάς» και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Τα βέτο είναι μόνο η τελευταία λύση, αλλά δεν αποκλείω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως «η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από αυτές τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης για ακόμη μια φορά ότι η επιστροφή της Ρωσίας στο G7 (που έτσι θα ξαναγινόταν G8) θα είναι «απολύτως νόμιμη».

Συζητήθηκαν ακόμη ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην «καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας» και στην «παράνομη μετανάστευση».

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες, ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν δηλώσεις του Ιταλού πρέσβη στη Μόσχα, Πασκουάλε Τερακιάνο, ότι τον επόμενο Οκτώβρη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα επισκεφτεί επίσημα τη Μόσχα. Θυμίζουμε ότι ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη - την περασμένη άνοιξη - τα παζάρια ανάμεσα σε «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» για να συγκυβερνήσουν, η αναθέρμανση της σχέσης με τη Ρωσία ήταν ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα, σε σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος που είχε διαρρεύσει, αναφερόταν σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης:

«Επιβεβαιώνουμε ότι ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία, με τις ΗΠΑ ως σύμμαχο προνομιούχο, με ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία, βλέποντάς την όχι ως απειλή, μα ως εμπορικό και οικονομικό εταίρο. Παρεμπιπτόντως θεωρούμε χρήσιμη την άμεση άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, να την επαναθέσουμε ως στρατηγικό συνομιλητή με στόχο την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη) (...) Να δώσουμε προσοχή στο μέτωπο του Νότου. Οχι θεωρώντας τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή αλλά ως δυνητικό εταίρο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

  • Τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατήγγειλε και ο Ούγγρος Πρόεδρος, Βίκτορ Ορμπαν, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τον τελικό του Μουντιάλ: «Οι διμερείς μας σχέσεις προχωρούν καλά. Αν δεν ήταν οι κυρώσεις, που προκαλούν ζημιά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Φυσικά, τα μέτρα αυτά είναι επιβλαβή και χάνουμε πολλές ευκαιρίες. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υποστηρίζουμε την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ