Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Δεκάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός παιδικών σταθμών

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Δεκάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, συνέχεια της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής. Δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία παιδικών σταθμών μειώνονται, τροφεία αυξάνονται και δικαιούχοι περιορίζονται συστηματικά. Για το γεγονός αυτό ευθύνη έχει και η δημοτική αρχή, η οποία στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Είναι γνωστό ότι την περσινή χρονιά περίπου 50.000 παιδιά έμειναν εκτός Προσχολικής Αγωγής πανελλαδικά, απ' όσους κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και κατά συνέπεια δεν καταθέτουν καν αίτηση. Το ίδιο ισχύει και στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, καθώς πέραν των 120 παιδιών που έμειναν εκτός, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 250 παιδιά που χρήζουν Προσχολικής Αγωγής βάσει της ηλικίας τους και δεν έκαναν καν αίτηση.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου. Επίσης, επισημαίνει ότι «ακόμα και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε 110 βρέφη και παιδιά (40 και 70) για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ετσι και αλλιώς, πάνω από 120 παιδιά θα μείνουν εκτός. Η κατάσταση κάθε χρόνο θα γίνεται και χειρότερη, με δεδομένο ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μειώνονται χρόνο με το χρόνο, με κατεύθυνση να μηδενιστούν και τη λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξολοκλήρου το κράτος.

Στα παραπάνω προστέθηκαν μια σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια κατεύθυνση αποφασιστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, μη απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων, προώθησης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων των παιδαγωγών και απαγόρευσης μαζικών διορισμών μόνιμου προσωπικού, προώθησης της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής, συρρίκνωσης του όποιου σχεδιασμού για ανέγερση σύγχρονων κτιριακών υποδομών. (...)

Ποια είναι η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;», ρωτά η ανακοίνωση. «Η δημοτική αρχή 4 χρόνια τώρα κάνει τα πάντα για να τη βγάζει λάδι. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα δελτίο Τύπου - από την κατά τ' άλλα λαλίστατη δημοτική αρχή - να καταγγέλλει, να καταδικάζει αυτήν τη βάρβαρη πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εκτός παιδικών σταθμών. Φυσικά, ούτε σκέψη για διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης, για προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ οι προεκλογικές κορόνες του δημάρχου για έναν παιδικό σταθμό για κάθε χρόνο θητείας του έχουν καταντήσει ανέκδοτο, εφάμιλλο του "θα σκίσουμε τα μνημόνια" του ΣΥΡΙΖΑ (...) Εχει το θράσος να καπηλεύεται τα όποια αποτελέσματα πολύχρονων αγώνων των μαζικών φορέων, γυναικείων συλλόγων, σωματείων της πόλης, που κατάφεραν να πετύχουν το άνοιγμα του παιδικού σταθμού "ΚΡΩΣΦΗΛΔ", που παραχωρήθηκε προς χρήση στον δήμο μόνο για 5+5 χρόνια, μεταφέροντας το κόστος συντήρησής του (180.000 ευρώ) στις πλάτες του λαού της περιοχής, χωρίς να εξασφαλίζεται η λειτουργία του για πάντα για τις ανάγκες του δήμου».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει: «Διεκδικούμε παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, σίτιση με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, δημιουργία από το κράτος υποδομών που να καλύπτουν τη θερινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών, άμεση και ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ