Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΕΟΣ «ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Αναβαθμίζονται τα εργαλεία «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»

Μόνο τυπική είναι η χτεσινή άρση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», αφού η νέα «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία μονιμοποιεί μια σειρά από ρυθμίσεις, στοχοποιώντας και τους λαϊκούς αγώνες

Στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», η Τουρκία συνεχίζει και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

Associated Press

Στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», η Τουρκία συνεχίζει και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπορεί χτες τα ξημερώματα το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που είχε επιβληθεί λίγες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 να έληξε στην Τουρκία, αλλά ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος έρχεται να θωρακίσει μόνιμα και ισχυρά το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο η άρχουσα τάξη θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από εσωτερικούς και εξωτερικούς αντιπάλους.

Καθόλου τυχαία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι «ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως η λήξη της μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Η πιο ανυποχώρητη και αποφασιστική μάχη ενάντια σε όλα τα είδη τρομοκρατίας, ειδικά ενάντια στην FETO, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, ο νέος νόμος μεταξύ άλλων:

-- Διευρύνει τις εξουσίες των τοπικών αρχών να περιορίσουν την πρόσβαση αλλά και την απομάκρυνση ατόμων από συγκεκριμένες ζώνες της επαρχίας τους, αν υπάρχουν υποψίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης, για «επιδείνωση της δημόσιας ασφάλειας με τρόπο που διαταράσσει την καθημερινότητα».

-- Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις προσαγωγές υπόπτων για αδικήματα ενάντια στην «ακεραιότητα του κράτους» και όσα συνδέονται με την «τρομοκρατική δράση». Για παράδειγμα, ένας ύποπτος θα μπορεί να κρατείται χωρίς να έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες, από 2 μέχρι και 4 μέρες. Το χρονικό διάστημα της κράτησης θα μπορεί να φτάνει μέχρι και 12 ολόκληρα 24ωρα, αν - σύμφωνα με την πρόταση νόμου - υπάρχει δυσκολία στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

-- Μεταξύ άλλων διευρύνονται τα περιθώρια απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Αστικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από την έναρξη του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» οι εργατικές κινητοποιήσεις έχουν μειωθεί στο 1/3.

Η συζήτηση του νέου νόμου στη Βουλή αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το απόγευμα.

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η κλιμάκωση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» στο εσωτερικό - όπως αποτυπώνει και ο νέος νόμος - συνδέεται και με την ανάγκη της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει έναν κρατικό μηχανισμό ακόμα πιο ευέλικτο, χρήσιμο στην ανάγκη πολύπλευρης υπεράσπισης των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου, ενώ βαθαίνουν οι αντιθέσεις και επιταχύνονται ανακατατάξεις σε όλη την περιφέρεια, γεμάτες προκλήσεις για την τουρκική αστική τάξη.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες αλλαγές στην εκτελεστική εξουσία, με δραστική αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας.

Επίσης, αναμένεται να συνεχιστούν και οι «απομακρύνσεις» στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και υπαλλήλων σε κρατικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα την «αντιμετώπιση της FETO», της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση (του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ που πλέον συνεργάζεται με το εθνικιστικό ΜΗΡ) συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, εν αναμονή και ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν την «επόμενη μέρα» στις δύο χώρες.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ χαρακτήρισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την άρση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία, συμπληρώνοντας απλά ότι είναι «ανεπαρκής», εξαιτίας της νέας νομοθεσίας.

Ζητούν συνέδριο στο CHP

Στο μεταξύ, στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, συνεχίζονται οι διεργασίες, με τη νέα ορμή που πρόσθεσε και το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη. Θυμίζουμε ότι ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, απέσπασε πάνω από 30%, ποσοστό σημαντικό για τα δεδομένα του CHΡ.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Ιντζέ ξεκίνησε περιοδείες σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε επίσημα την ετοιμότητά του να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, προσφέροντας στον σημερινό πρόεδρο Κ. Κιλιντσάρογλου την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πάντως, η ηγεσία του CHP απέρριψε το αίτημα για έκτακτο συνέδριο.

Ωστόσο, το μέρος του CHP που συντάσσεται με τον Ιντζέ ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. Ο βουλευτής Μπιλετσίκ του CHP Γιασάρ Τιουζιούν υποστήριξε ότι εκατοντάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και προέβλεψε ένα συνέδριο «ελπίδας και αλλαγής». Είπε ακόμα ότι «δεν είναι δυνατό να εφαρμόζουμε την ίδια στρατηγική και να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου (75.000 δολαρίων) στον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, για δυσφήμιση του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ