Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαγραφή χρεών των δημοτών

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής, στις 12 Ιούλη, η πρόταση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για διαγραφή χρεών των δημοτών προς τον δήμο. Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί να σταματήσει ο δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές, καθώς και να διασφαλίσει ο δήμος τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μέχρι 1.000 ευρώ χρωστάνε 8.679 δημότες (σύνολο 1.100.000 ευρώ), από 1.000 μέχρι 5.000 χρωστάνε 660 (σύνολο 1.250.000 ευρώ) και 179 χρωστάνε πάνω από 5.000 (σύνολο 3.300.000 ευρώ).

Μετά από την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία στο πλαίσιο του «Κλεισθένη 1», με την οποία:

«Α. Να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια με απόφασή τους:

1. Να διαγράφουν κάθε είδος χρέους, είτε βεβαιώθηκε είτε όχι, προς τους δήμους ολόκληρου ή ένα μέρος του για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α' 29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα.

2. Να μπορούν να θέτουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους.

Β. Να μπορούν οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους να αποφασίζουν αντίστοιχα και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση να θέτουν τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org