Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλακή στην Τουρκία

(c)2018 DepoPhotos

Με δύο έτη φυλάκισης απειλούνται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Προχτές, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε για πολλοστή φορά το αίτημα αποφυλάκισής τους, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει την κατηγορία, καθώς η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν ελάχιστη γνώση πορείας στην περιοχή, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα διάπραξης εγκλήματος. «Το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη και στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους», αναφέρεται στην απόφαση.

Να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική δικαιοσύνη στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Στην υπόθεση, που κατεδαφίζει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ασφάλειας» και «εγγύησης» που παρέχει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1». Οπως είπε, «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια». Πέφτοντας δήθεν από τα σύννεφα, είπε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κράτηση στο πλαίσιο άλλων διαπραγματεύσεων, «κι αυτό είναι το απαράδεκτο...». Συμπλήρωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική Εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τουρκική κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο του εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ανέφερε ότι μετά τις εκλογές ο Ερντογάν «νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση (...) μια αποκλιμάκωση των σχέσεων...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ