Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ενισχυμένη εποπτεία» για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων

«Ενα το κρατούμενο» τα μνημόνια διαρκείας για την ΕΕ
«Ενα το κρατούμενο» τα μνημόνια διαρκείας για την ΕΕ
«Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να μπορούν επίσης να θεσπίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτίων ή των πιθανών αιτίων των δυσχερειών τους. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι συστάσεις που τους γίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ή της διαδικασίας για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες». Αυτό αναφέρεται σε διάταξη του κανονισμού (472/2013) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με την «ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών - μελών στη ζώνη του ευρώ», που να σημειωθεί ότι θα εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρακολούθησης του αντιλαϊκού «προγράμματος» στην Ελλάδα, για την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου 2018.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση των «υπερβολικών ανισορροπιών» εστιάζει σε παράγοντες όπως η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, η διαρκής επιχείρηση για την απομείωση της μάζας των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και η ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών, η προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, η τόνωση των εξαγωγών, το υπέρογκο κρατικό χρέος, που με τη σειρά του είναι εργαλείο για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με ορίζοντα το 2060 κ.ά. Οι εν λόγω «υπερβολικές ανισορροπίες» θα βρεθούν στον πυρήνα των τριμηνιαίων «αξιολογήσεων» από τους «θεσμούς» της ΕΕ με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των κρατικών προϋπολογισμών, η συμφωνία τους προβλέπει τη διατήρηση των στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα και μάλιστα ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι υπερβολικών ελλειμμάτων και την ειδική διαδικασία που προβλέπεται για αυτά από την «κανονικότητα» της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η αδιάλειπτη συνέχιση των μνημονίων διαπερνά όλα τα επίσημα κείμενα και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Σε αυτές συγκαταλέγεται η «εκτελεστική απόφαση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενεργοποίηση της «ενισχυμένης εποπτείας» και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης». Αλλωστε, η συμφωνία προβλέπει ρητά τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων τη μετα-προγραμματική περίοδο».

Επίσης, και με τη «βούλα» της Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το «μισθολογικό κόστος» θα «πρέπει να διασφαλιστεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας».

«Μεταμνημονιακά μνημόνια»

Ο επικεφαλής του Γιούρoγκρουπ, Μ. Σεντένο, με χτεσινή δήλωση, εστιάζει, επί της ουσίας, στην αδιάλειπτη συνέχιση των «μεταμνημονιακών μνημονίων». Μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France24», χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως η επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια θα εξαρτηθεί από την περίοδο μετά το πρόγραμμα, δηλαδή με βάση τις «δεσμεύσεις» στην πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

«Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα», σημείωσε ο Μ. Σεντένο, καθώς βέβαια πρόκειται για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της «εποπτείας» με τις «αναπροσαρμογές» που κάθε φορά κρίνονται αναγκαίες. Οπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον τα εργαλεία και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στην οικονομία της να μεγεθυνθεί με βιώσιμο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ