Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Υπέρ της κυβερνητικής «αξιολόγησης» τάχθηκε η πλειοψηφία

Καταγγελία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση»
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση»
«Τώρα οι ΕΛΜΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πάρουν δεκάδες αποφάσεις υπέρ της αποχής από κάθε διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής "αξιολόγησης"», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπου η πλειοψηφία, «λειτουργώντας ως κυβερνητικός λαγός», δεν δέχτηκε πρόταση για να κηρύξει απεργία - αποχή από αυτήν τη διαδικασία.

Αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

«Στις 11/7 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΟΛΜΕ, στο οποίο συζητήθηκε η πρόταση που από τις προηγούμενες μέρες είχε καταθέσει η ΑΣΕ στο ΔΣ για να παρθεί απόφαση από την Ομοσπονδία για την αποχή των συναδέλφων από κάθε διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής - αντιδραστικής "αξιολόγησης", την οποία το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης έως και τη σχολική μονάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει και να κηρύξει άμεσα απεργία - αποχή, στο πλαίσιο και της σχετικής απόφασης που έχει ληφθεί και από την ΑΔΕΔΥ, από όλες τις διαδικασίες της "αξιολόγησης" (από τη λεγόμενη "αποτίμηση" και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου με βάση το άρθρο 47 του Ν. 4547/2018, τη συμμετοχή και το ρόλο των ΠΕΚΕΣ στη διαδικασία αυτή, καθώς και το πλαίσιο της επιλογής και "αξιολόγησης" των στελεχών Εκπαίδευσης έως και το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας). Να καλέσει τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλέσαμε επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει επιπρόσθετα όλα τα νομικά μέτρα για την έναρξη της απεργίας - αποχής στην Εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτές τις προτάσεις η ηγεσία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ, ΠΕΚ) για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι αποτελεί σταθερό στήριγμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι ΣΥΝΕΚ υπερασπίστηκαν τη ΣΥΡΙΖΑίικη "αξιολόγηση"! Θυμήθηκαν το σκουριασμένο 8ο Συνέδριο και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η αποτίμηση / αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι και επιθυμία του κλάδου. Το ίδιο ουσιαστικά είπαν και για την "αξιολόγηση" των στελεχών Εκπαίδευσης, που φτάνει έως το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή σχολικής μονάδας!

Ουσιαστικά εμπαίζουν τους συναδέλφους. Δεν επιθυμούμε, λένε, τους δείκτες και τις φόρμες του υπουργείου για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας - που έχουν ήδη νομοθετηθεί - αλλά παρ' όλα αυτά θα περιμένουμε τις Υπουργικές Αποφάσεις να δούμε τι θα γίνει...

Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να κάτσουν οι συνάδελφοι στα αυγά τους, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας τελικά μετατρέπει ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων σε αξιολογητή και αξιολογούμενο. Ξέχασαν φαίνεται ότι στο νόμο ενσωματώνεται η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, η οποία προβλέπει ότι τα στελέχη που δεν θα "αξιολογήσουν" αλλά και κάθε εκπαιδευτικός που δεν θα "αξιολογήσει" (τον διευθυντή και υποδιευθυντή του) δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ευθύνης. Καλλιεργούν την αυταπάτη να θεωρεί κάποιος συνάδελφος ότι ο ίδιος θα μπορεί να αξιολογεί αλλά δεν θα αξιολογείται. Βάφουν με χρυσόσκονη την αποτίμηση του "εκπαιδευτικού έργου", η οποία με βάση τις διατάξεις Ν. 4547/2018 είναι "αξιολόγηση", θα αξιοποιηθεί για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, επιδιώκοντας να έχει τη συναίνεση των ίδιων των εκπαιδευτικών (...)

Με ένα στόμα - μια φωνή και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ μάς είπαν ότι η αυτοαξιολόγηση είναι θέση του κλάδου, ότι ο κλάδος ποτέ δεν εναντιώθηκε στην "αξιολόγηση" των στελεχών ("αντίστοιχες διαδικασίες υπήρχαν και επί Αρβανιτόπουλου"...). Φαίνεται πως δεν διάβασαν ότι στο νόμο για τις νέες δομές παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15 για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της "αξιολόγησης" με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Οτι στο πλαίσιο των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της Εκπαίδευσης εντάσσεται και η "αμαρτωλή" συνέντευξη (...)

Από την πλευρά της και η ΠΕΚ θεώρησε ότι το θέμα ήταν άνευ σημασίας και έτσι ο εκπρόσωπός της αποχώρησε από τη διαδικασία πριν συζητηθεί το ζήτημα αυτό. Δεν μας εξέπληξε η στάση αυτή, αφού όλο αυτό το διάστημα διατράνωνε την κεντρική συμφωνία της με την αυτοαξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός κατήφορος της ΟΛΜΕ δεν έχει τέλος. Η απροκάλυπτη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν έχει όμοιό της σε καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση. Αναρωτιόμαστε μήπως τελικά οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους του Δημοσίου βλέπουν φαντάσματα και ψηφίζουν την απεργία - αποχή των εργαζομένων και των στελεχών από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης".

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε συνάδελφο εκπαιδευτικό να μη στηρίξει τη στάση αυτή της ΟΛΜΕ, που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στα επικίνδυνα σχέδια του υπουργείου (...) Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, που θεωρεί ότι κάθε ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ πρέπει να ακουμπά τις αγωνίες, τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, να βγάλει από το σβέρκο του τέτοιες ηγεσίες. Να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις της ΑΣΕ τα σωματεία να παίζουν έναν υγιή, ένα θετικό ρόλο, να εμποδίζουν αντιλαϊκές πολιτικές, να ενώνουν τους εργαζόμενους σε έναν κοινό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, τους μαθητές μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ