Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Στο επίκεντρο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ επικεντρώθηκε η προχτεσινή καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανήμερα της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι. Αλλα σημαντικά θέματα ήταν το Ιράν, η Λιβύη, η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Βόρεια Κορέα.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ: «Ο Αμερικανός Πρόεδρος προκαλεί, προσπαθεί να επιφέρει μια διάσπαση της ΕΕ. Μας χαρακτηρίζει εχθρούς. Εμείς δεν το βλέπουμε καθόλου έτσι. Υπάρχει βαθιά και στενή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν πρέπει να διαταραχθεί από αυτές τις ενίοτε πολύ επιθετικές, ψευδείς και όχι πολύ εποικοδομητικές παρατηρήσεις του Αμερικανού Προέδρου».

Η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί τις ΗΠΑ πολύ στενό φίλο και εταίρο, πρόσθεσε: «Αλλά έχουμε και πολλούς άλλους φίλους στον κόσμο: Τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία...».

Για το Ιράν, ο Ροτ σημείωσε πως οι συνομιλίες στη Βιέννη (7 Ιούλη) αποτελούν «μια καλή βάση», καθώς η ΕΕ θα παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα - μαζί με Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία - μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Στη συνάντηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, τόνισε πως δεν θα πρέπει να απειληθεί η διατήρηση της συμφωνίας. Η γερμανική πλευρά ζήτησε ακόμη «την ανάπτυξη μιας στρατηγικής απέναντι στην ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά του Ιράν και στο πυραυλικό του πρόγραμμα».

Για τη Βόρεια Κορέα ο Ροτ είπε πως «δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι εγκαταλείπουμε την ενδεδειγμένη πολιτική μας των κυρώσεων» και ζήτησε «ξεκάθαρα και συγκεκριμένα βήματα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», διαφορετικά «δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των κυρώσεων».

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιούλη. Οι δύο άντρες «θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ