Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ - ΤΕΛΙΚΟΣ
Διπλασίασε τα τρόπαια η Γαλλία

Την κατάκτηση του δεύτερου Μουντιάλ στην ιστορία τους πανηγύρισαν στη διοργάνωση της Ρωσίας οι Γάλλοι

Associated Press

Την κατάκτηση του δεύτερου Μουντιάλ στην ιστορία τους πανηγύρισαν στη διοργάνωση της Ρωσίας οι Γάλλοι
Σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς τελικούς των τελευταίων ετών, η Γαλλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια επικρατώντας της Κροατίας με 4-2 στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ακριβώς 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία τους στη διοργάνωση του 1998, οι Γάλλοι ξαναβρέθηκαν στην κορυφή του κόσμου και ανέβηκαν στη σχετική λίστα των τροπαιούχων (έπιασαν την Ουρουγουάη και την Αργεντινή). Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό η Εθνική Γαλλίας πήρε μια άτυπη ρεβάνς για τον χαμένο πριν από δύο χρόνια, και μάλιστα στο... σπίτι της, τελικό του Euro 2016 (από την Πορτογαλία) και την έντονη εγχώρια κριτική που είχε ασκηθεί τότε.

Οι «τρικολόρ» κατάφεραν να φθάσουν στη νίκη ανεβάζοντας ρυθμούς στο β' μέρος, όπου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην επίθεση εκμεταλλευόμενοι τις φάσεις που δημιούργησαν, με πλεονέκτημα και τη μεγαλύτερη ποιότητα σε ατομικό επίπεδο. Αντίθετα, οι Κροάτες έδειξαν καλύτερο πρόσωπο στο α' μέρος, όταν κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 όντας και πιο πιεστικοί επιθετικά, ωστόσο στην επανάληψη έδειξαν να μένουν από δυνάμεις (έχοντας παίξει και τρεις συνεχόμενες παρατάσεις) μη μπορώντας να αντιδράσουν όταν οι αντίπαλοι πήραν εκ νέου το προβάδισμα.

Το πρώτο 45λεπτο η Κροατία έδειξε να πατάει καλύτερα, ωστόσο η Γαλλία ήταν αυτή που είχε την τύχη με το μέρος της. Οι Βαλκάνιοι, αν και με μεγαλύτερη κατοχή και περισσότερο δραστήριοι μπροστά, είδαν τους Γάλλους να προηγούνται με το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς (16'), ενώ αν και ισοφάρισαν με τον Πέρισιτς λίγο μετά (28') είδαν ξανά τους αντιπάλους τους να παίρνουν εκ νέου το προβάδισμα με το εύστοχο πέναλτι του Γκριεζμάν (χέρι του Πέρισιτς που υποδείχθηκε με τη βοήθεια του VAR). Στην επανάληψη, αν και αρχικά το σκηνικό φάνηκε να εξελίσσεται στο ίδιο τέμπο, με τους Κροάτες να είναι πιο επιθετικοί, η Γαλλία, με όπλο την ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, με τα γκολ των Πογκμπά (59') και Εμπαπέ (65') προηγήθηκε με 4-1 βάζοντας τις βάσεις για τη νίκη. Ενα λάθος του Γιορίς έδωσε το δικαίωμα άμεσα στον Μάντζουκιτς (69') να μειώσει για την ομάδα του σε 4-2. Μετά από αυτό οι Γάλλοι έλεγξαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τον αγώνα.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Καντέ (55' Ενζονζί), Πογκμπά, Ματουιντί (73' Τολισό), Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (81' Φεκίρ).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81' Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.

  • Ολιγόλεπτη διακοπή υπήρξε στο ξεκίνημα του β' μέρους του τελικού μετά από εισβολή στον αγωνιστικό χώρο τεσσάρων μελών γνωστού ρωσικού μουσικού συγκροτήματος που κατά καιρούς κάνει πολιτικές και φεμινιστικές παρεμβάσεις.
Τρίτη θέση για το Βέλγιο

Δείχνοντας ότι το ήθελε περισσότερο από τους αντιπάλους του, το Βέλγιο πήρε την τρίτη θέση της διοργάνωσης νικώντας με 2-0 (Μενιέ 4', Αζάρ 82') στον μικρό τελικό την Αγγλία, η οποία έδειξε αδειασμένη ψυχολογικά και σωματικά μετά τον αποκλεισμό από τον τελικό. Αυτή είναι η καλύτερη θέση των Βέλγων σε Μουντιάλ μετά την 4η του 1986.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ