Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κρατώντας ψηλά την πολεμική σημαία του ΝΑΤΟ!

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, εμφανίστηκαν πιο πρόθυμοι από ποτέ να αναλάβουν ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι οι διακηρύξεις περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» ήταν ανεδαφικές στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα, όπως και παλιότερα, βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» όλων των πεδίων αντιπαράθεσης στη Ν/Α Ευρώπη από την πλευρά του ευρωατλαντικού συνασπισμού. Στο επίκεντρο άλλωστε, όπως φάνηκε από τα προηγούμενα, είναι Ανατολική Ευρώπη, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Αιγαίο, Ν/Α Μεσόγειος. Εκεί, δηλαδή, που και η ελληνική αστική τάξη θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτικές:

  • Χαρακτήρισε «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργιών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».
  • Χαιρέτισε τη δράση του ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.
  • Δεν παρέλειψε να εξάρει και τη «στρατηγική σχέση της Συμμαχίας με την ΕΕ και την Κοινή Διακήρυξη», που υπογράφτηκε την Τρίτη. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια».
  • Στη διαπάλη που διεξήχθη για το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών στήριξε τις θέσεις Τραμπ: «Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε στους ομολόγους του ανερυθρίαστα, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ματώνει το λαό. Στις δε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης μίλησε για δίκαιες αιτιάσεις των ΗΠΑ.
  • Αποκάλυψε τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα που πλασαρίστηκαν ως στοιχεία «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Δηλαδή τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Ιορδανίας. Τις πρωτοβουλίες που πήρε για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα κ.ά. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ, παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες». Εκφράζοντας έτσι τη διαθεσιμότητα να συνεισφέρει και σε άλλους σχεδιασμούς. Να σημειωθεί εξάλλου πως πέρα από τα συγχαρητήρια για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που άνοιξε την πόρτα της γείτονος στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωράνε οι αντίστοιχες ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίες με την Αλβανία (βλέπε και σελ. 6) καθώς επίσης και ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας συζήτησαν πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό και ότι πρέπει να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα επαφές των YΠΕΞ των δύο χωρών για το θέμα.
  • Την ώρα που βρίσκεται ψηλά η προσπάθεια για να κρατηθεί η Τουρκία σταθερά εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου παρουσίασε ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου της κυβέρνησης» την «εντεινόμενη συνεργασία» μαζί της, λέγοντας ότι αυτή αφορά «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στη στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο». Αφού εξήγησε τη στρατηγική σημασία του Αιγαίου για τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα έφτασε να το αναγορεύσει σε ΝΑΤΟική θάλασσα την ώρα μάλιστα που συστηματικά το ΝΑΤΟ κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Θράκη όσο και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τη «σύμμαχο» Τουρκία. Η κυβέρνηση πήγε το άθλιο ΝΑΤΟικό αλισβερίσι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και «επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς (σ.σ. του ΝΑΤΟ), σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»! Ο,τι ακριβώς δηλαδή λέει το ΝΑΤΟ βάζοντας πλάτη στο γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Τουρκία μιλώντας για «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» και «διμερείς διαφορές» Ελλάδας - Τουρκίας που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ των δύο.
  • Υιοθέτησε την επιθετική στάση της λυκοσυμμαχίας απέναντι στη Ρωσία με μια τάχα πιο «ήπια» προσέγγιση απέναντι στη Μόσχα την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλαυνε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευε την είσοδο σε άλλους δύο. Ετσι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα».
  • Εκλεισε την παρέμβασή του εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του στη Σύνοδο «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας», με «σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», αποδεχόμενος ανοιχτά το ρόλο του ΝΑΤΟ ως δύναμης επεμβάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας», το οποίο επίσης αποδέχεται η κυβέρνηση.
Και απελάσεις Ρώσων ανήμερα έναρξης της Συνόδου

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ανήμερα έναρξης της Συνόδου του ΝΑΤΟ δημοσιοποιήθηκαν η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια, ώστε να ξεσηκωθεί αντίδραση ενάντιά της, καθώς η Μόσχα αντιδρά στην ευρωατλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, «η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά έρχεται ως απάντηση μετά από μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Κάνουν ακόμα λόγο για παροχή υλικών και χρηματικών κινήτρων προκειμένου να επηρεαστούν δήμοι και μητροπολίτες, αλλά και για να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος».

Μια σειρά από πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πίσω από αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης αναγνωρίζεται και η παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας την Παρασκευή κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας, στον οποίο «εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών», ενώ στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως πλήρως αδικαιολόγητη, η οποία δεν στηρίζεται σε γεγονότα από την ελληνική πλευρά και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων, και ικανή να προκαλέσει σοβαρή ζημιά». «Είναι φανερό πως πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που συνέπεσε με το άνοιγμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στέκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες», πρόσθεταν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Μ. Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ΜΜΕ για άρνηση του Λαβρόφ να επισκεφτεί την Αθήνα σε πρόσκληση που του έχει γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε πως «απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ