Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με παρακαταθήκη το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Συνέντευξη με τον Ρ. Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την πραγματοποίηση πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου δράσης, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πραγματοποίησαν πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας στα τέλη Ιούνη και στις αρχές Ιούλη. Με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΔΕΗ, στις κατά τόπους Περιφέρειες, Εφορίες και με άλλες πρωτοβουλίες, ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, διεκδίκησαν λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης για τα οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, τα ζητήματα που ανέδειξε αλλά και τις παρακαταθήκες που αφήνει, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

***

-- Ολοκληρώσατε πρόσφατα το πανελλαδικό αγροτικό δεκαήμερο δράσης. Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρό του;

-- Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Ο Ρ. Μαρούδας
Ο Ρ. Μαρούδας
Κυρίαρχο πρόβλημα αναδεικνύεται το ζήτημα των εξευτελιστικών τιμών για τα προϊόντα μας. Γενικεύονται σε όλα τα προϊόντα οι πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό αλλά και οι «ανοιχτές» τιμές από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους, κρατώντας σε ομηρία τους παραγωγούς, αφού επί της ουσίας παραδίδουν τη σοδειά τους χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. Με τις πλάτες της κυβέρνησης, τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι έμποροι αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλάνε 3-5 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και καταναλωτών. Η κυβέρνηση δίνει «γην και ύδωρ» στα μονοπώλια, τις βιομηχανίες και τους μεγαλεμπόρους. Ως θιασώτης της «οικονομίας της αγοράς», για να δικαιολογήσει τις χαμηλές τιμές ισχυρίζεται ότι «η αγορά καθορίζει τις τιμές» και ότι «υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης». Αυτό που κρύβει, οχυρωμένη πίσω από τέτοιες δηλώσεις, είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε, ότι δηλαδή οι τιμές καθορίζονται από μια χούφτα εμπόρων και βιομηχάνων μεταποιητών, που αποφασίζουν χαμηλές τιμές στον παραγωγό και υψηλές στην κατανάλωση. Πώς γίνεται η παραγωγή μας να πουλιέται σε χαμηλότερες τιμές και τα μεταποιημένα προϊόντα της να παραμένουν στις ίδιες τιμές ή να αυξάνονται; Εκεί δεν ισχύει η προσφορά και ζήτηση; Επιλεκτική είναι; Η απλή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τα δικά μας.

Από κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης
Από κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία, στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου δράσης
Εκτος από τις χαμηλές τιμές και την απλήρωτη παραγωγή, σοβαρό πρόβλημα είναι ότι αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, οι εφοπλιστές παίρνουν πετρέλαιο στα 0,44 ευρώ και οι αγρότες στα 1,45 ευρώ, ενώ ακόμη και στις άλλες χώρες της ΕΕ το πετρέλαιο είναι κατά μέσο όρο στα 0,60 ευρώ/λίτρο. Τα φυτοφάρμακα πουλιούνται 3-4 φορές ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, το ίδιο και τα λιπάσματα. Το κόστος του ρεύματος είναι απαγορευτικό και συνεχώς αυξάνεται ή κόβεται από αδυναμία πληρωμής, καθώς δεν έχουμε εισόδημα.

Η κυβέρνηση στέκεται εχθρικά απέναντι στο αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν το αναγκαίο εισόδημα για να καλύψουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες και τα οικογενειακά έξοδα. Τα επιχειρήματα που προβάλλει περί «ανταγωνισμού», «προσφοράς και ζήτησης», δεν ανταποκρίνονται στη διασφάλιση της επιβίωσής μας. Ανταποκρίνονται σίγουρα στη διασφάλιση της αισχροκέρδειας και της κερδοφορίας βιομηχάνων και εμπόρων.

Αντιμετωπίζουμε επίσης την άγρια κρατική φοροληστεία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια, που οδηγούν το 50% του καθαρού εισοδήματός μας στον κρατικό κορβανά. Το ποσοστό αυτό μάλιστα θα μεγαλώσει περισσότερο με τις αυξήσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ και τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και θα επιβαρύνει με επιπλέον 660 ευρώ το χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Οι αγρότες σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο να αποπληρώσουν παλιότερα δάνεια ή τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Η ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, απεναντίας στηρίζει και υλοποιεί τις προτάσεις των εκκαθαριστών της πρώην ΑΤΕ και των τραπεζών. Θα οδηγήσει σε πολλές και γρήγορες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, μαντριών.

Σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν και συνεχίζονται οι τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μειώνεται δραστικά το εισόδημα των παραγωγών. Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος στηρίζεται για τη λειτουργία του και τις αποζημιώσεις αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, λειτουργεί εχθρικά προς εμάς που τον χρηματοδοτούμε και δεν αναγνωρίζει π.χ. τις έντονες βροχοπτώσεις ως κύριο ζημιογόνο αίτιο σε μια σειρά προϊόντα, π.χ. ροδάκινα, πεπόνια κ.ά. Παλεύουμε για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο. Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις τα προϊόντα που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις, αλλιώς να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών. Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και με ευθύνη του κράτους να υπάρχει αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα. Λεφτά υπάρχουν για να δοθούν σε αυτήν τη ζωτικής σημασίας κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ματωμένα πλεονάσματα που συγκεντρώνει από την άγρια φορολόγησή μας και τα χαράτσια. Διεκδικούμε να καλύψει τις απώλειές μας από αυτά τα πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση υπερασπίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών

-- Με βάση τα παραπάνω, πώς σχολιάζετε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου ότι «δίνουν λύσεις και μάχες» για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες;

-- Οπως ανέφερα, για τα προβλήματα που βιώνουμε και για τα οποία βγήκαμε στο δρόμο στο δεκαήμερο δράσης αλλά και πιο πριν, με τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά υπερασπίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών, των εμπόρων, σε βάρος μας. Εχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση η οποία είναι βαθιά αντιλαϊκή, φορτώνει βάρη στο λαό, άρα και στους μικρομεσαίους αγρότες, και δίνει απαλλαγές και κίνητρα στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Υπερασπίζεται, όπως και όλοι όσοι συμφωνούν μαζί της σε αυτήν την πολιτική, την ΚΑΠ, που τώρα βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων για τη νέα ΚΑΠ 2020 - 2027, η οποία θα είναι ακόμη χειρότερη. Η ΚΑΠ στην πραγματικότητα είναι το εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο.

Το ψέμα της για «έξοδο από τα μνημόνια και την εποπτεία» έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να κοροϊδέψει άλλο τους αγρότες, την έχουμε πάρει χαμπάρι και γι' αυτό κινητοποιούμαστε, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Να δώσει πίσω τις τεράστιες απώλειες από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που ψήφισε στη Βουλή μαζί με τα άλλα κόμματα και με την ψήφο 222 βουλευτών όταν ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο, αφού ισχυρίζεται ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια». Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο...

Να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς

-- Τι μένει ως παρακαταθήκη από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τι ιεραρχείτε στη δράση σας για τη συνέχεια;

-- Είναι σημαντικό ότι οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν παρά τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες της περιόδου. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η συμμετοχή αιγοπροβατοτρόφων, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των εξευτελιστικών τιμών στο γάλα και στο κρέας. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ανέδειξαν την ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων που με τις ευλογίες της κυβέρνησης αυγατίζουν τα κέρδη τους επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Για μας είναι βαθιά πίστη και συνείδηση ότι ο μόνος αγώνας που πάει χαμένος είναι αυτός που δεν γίνεται. Κάθε αγώνας, σε κάθε φάση, με όποια μορφή και αν γίνεται, αφήνει ισχυρές παρακαταθήκες στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που σήμερα συσπειρώνει 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους.

Η ικανοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου, του πλαισίου που προβάλλουμε στα μπλόκα αλλά και στο πρόσφατο πανελλαδικό δεκαήμερο δράσης, αποτελεί διέξοδο για τη μικρομεσαία αγροτιά, γεγονός που γίνεται αποδεκτό από όλο και περισσότερους αγροτοκτηνοτρόφους. Θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε και θα επανέλθουμε το Σεπτέμβρη, κλιμακώνοντας σε πανελλαδικό επίπεδο την πάλη. Είναι απαραίτητος όρος για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Ξέρουμε καλά ότι έχουμε απέναντί μας την ΚΑΠ, την πολιτική της κυβέρνησης και όλων όσοι συμφωνούν σε αυτήν την ρότα. Μαζί με αυτούς απέναντί μας είναι και κάποιοι «αγροτοσυνδικαλιστές» που εμφανίζονται κάθε φορά στα μπλόκα, για να ξεστρατίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, να ρίξουν λάσπη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα στελέχη της. Καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τα γνωστά περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ξορκίζουν τη μορφή των μπλόκων, επιδιώκουν να σπείρουν την απογοήτευση στις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτοκτηνοτρόφων. Εχουν αιτήματα εχθρικά προς τη μικρομεσαία αγροτιά.

Η δική μας δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε δεκάδες ακόμη Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα, να αποκτήσουν σταθερή και ουσιαστική λειτουργία όσοι υπάρχουν, να ενισχυθούν οι Ομοσπονδίες και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα, όπως κάναμε και στο παρελθόν, που αναγκάσαμε την κυβέρνηση να ψηφίσει αφορολόγητο όριο για τους αγρότες, έστω και κουτσουρεμένο, να πάρει ή να σταματήσει μέτρα και χαράτσια που είχε στο συρτάρι, να δώσει υποσχέσεις για ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά.

Σημαντική προτεραιότητα για μας το επόμενο διάστημα αποτελεί το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, που έχουμε κοινό αντίπαλο και κοινά συμφέροντα. Πιστεύουμε ότι αυτή η Κοινωνική Συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας ώστε να βάλουμε φρένο στο ξεκλήρισμά μας, να έχουμε κατακτήσεις με στόχο την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής, για να γίνουμε πραγματικά αφέντες του πλούτου που παράγουμε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ