Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Ολοι εύχονται «και του χρόνου!»

Χαρούμενη και πραγματικά υποδειγματική ήταν η παιδική κατασκήνωση που λειτούργησε στο πλαίσιο του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ λειτούργησε για 6η συνεχόμενη χρονιά παιδική κατασκήνωση για τους μικρότερους φίλους της ΚΝΕ. Για πρώτη φορά φέτος, η παιδική κατασκήνωση άρχισε τη λειτουργία της μια μέρα νωρίτερα από εκείνη των ΚΝιτών κατασκηνωτών του Διημέρου και άνοιξε τις πύλες της από την Πέμπτη 5 Ιούλη. «Μία μερούλα είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο μερούλες είναι λίγο, τι να πω, τρεις μερούλες είναι λίγο, πολύ λίγο, δώστε μας τέσσερις να κάνουμε χαμό!», φώναζαν χαρούμενα προσωπάκια από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και περνώντας από στόμα σε στόμα το τραγούδι τους έγινε ένα από τα αγαπημένα της κατασκήνωσης.

Η συμμετοχή των παιδιών απ' όλη την Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά! Από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Χαλκίδα, την Ικαρία, τη Λευκάδα, παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας έσμιξαν για τέσσερις μέρες στην Πάτρα και στον Αλισσό. Τέσσερις μέρες γεμάτες διασκέδαση, χαρά και ξεγνοιασιά.

Τα παιδιά γνώρισαν ένα καινούργιο μέρος, όπως κάνουν κάθε φορά τα τελευταία έξι χρόνια που λειτουργεί στο πλαίσιο των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων της ΚΝΕ παιδική κατασκήνωση. Επισκέφτηκαν όχι μόνο την αχαϊκή πρωτεύουσα, αλλά και την όμορφη παραλία του Αλισσού, δίπλα στην οποία ήταν το κάμπινγκ τους, και για όλο το τετραήμερο χόρτασαν μπάνιο στη θάλασσα, ενώ πλατσούρισαν και στις πισίνες και τις νεροτσουλήθρες.


Πρέπει δε να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια υποδειγματική παιδική κατασκήνωση. Τα παιδιά φτάνοντας στον χώρο είχαν χωριστεί σε μικρές ομάδες, «βάφτισαν» τις ομάδες τους με ονόματα που διάλεξαν τα ίδια, εμπνευσμένα από τα μηνύματα του Διημέρου, από την περιοχή τους, από τα ενδιαφέροντά τους, και τακτοποιήθηκαν στις σκηνές τους. Ολο το τετραήμερο απολάμβαναν ειδικά φροντισμένα γεύματα, φρούτα, φρόντιζαν τον εαυτό τους, τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας του χώρου τους. Και πρέπει να πούμε ότι σε όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης οι ομάδες ήταν αχώριστες από τους ομαδάρχες τους, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να περάσουν τα παιδιά πραγματικά πολύ όμορφα και όλα να εύχονται «και του χρόνου!».

Ηταν τέσσερις μέρες γεμάτες ομαδικές δραστηριότητες, ειδικά διαμορφωμένες για αυτές τις ηλικίες. Από τις δραστηριότητες μπορούμε να ξεχωρίσουμε την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Κοντά στις ράγες» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας «Τα Κόκκινα Αλεξίπτωτα», την επίσκεψη στο οινοποιείο «Achaia Clauss» και φυσικά τη συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στον Μόλο της Πάτρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με τους προβληματισμούς να γίνονται τραγούδι...

Παιχνίδια στην παραλία
Παιχνίδια στην παραλία
Κάθε πρωτοβουλία, κάθε δραστηριότητα γινόταν αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα. Τα ερωτήματα που γεννιόντουσαν πολλά... Για τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ, την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι λαοί, για το πότε ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος, την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και πολλά άλλα. Στην ανάπτυξη του προβληματισμού βοήθησαν και οι ειδικές δραστηριότητες που είχε επιμεληθεί η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Μπορούμε να αναφέρουμε το παιχνίδι με τους γρίφους για την προσφυγιά, τη διασκευή γνωστών επιτραπέζιων παιχνιδιών με προσαρμοσμένες ερωτήσεις, ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών, αλλά και να συνδυάζονται με το περιεχόμενο του Διημέρου.

Πολλοί από αυτούς τους προβληματισμούς γινόντουσαν τραγούδι. Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που εμπνεύστηκαν παιδιά από την Αττική και ψηφίστηκε φέτος ως το τραγούδι της κατασκήνωσης:

«Στην Πάτρα, στην Πάτρα, στην Πάτρα

με συνθήματα αερόστατα γεμάτα!

Με τον πόλεμο δε συμφωνούμε

σ' όλο τον κόσμο πρέπει να το πούμε!

Στην Παλαιστίνη δώστε λευτεριά

και στους φασίστες ρίξτε μια κλωτσιά...».

Από τις δραστηριότητες της παιδικής κατασκήνωσης ξεχώρισε και ο τρόπος που είπαν τα παιδιά το δικό τους «Χρόνια Πολλά» στο περιοδικό «Κόκκινο αερόστατο», που κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο και με την πλούσια θεματολογία του απευθύνεται στα παιδιά αυτών των ηλικιών. Από το διάβασμα του περιοδικού, αλλά και από την επιθυμία παιδιών να προμηθευτούν τεύχη που τους έλειπαν, φάνηκε ότι έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών του.


Το βράδυ της Πέμπτης, πρώτη μέρα της παιδικής κατασκήνωσης, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο πάρτι με πολύ χορό, τραγούδι, φωτογραφίες και «πινιάτες» που έκρυβαν γλυκά και δώρα, και τα παιδιά έπρεπε να τις σπάσουν για να τα απολαύσουν!

Το Σάββατο το απόγευμα, τα παιδιά μαζί με τους ομαδάρχες τους κατηφόρισαν προς την παραλία του Αλισσού με τραγούδια, σφυρίγματα και συνθήματα. Στην παραλία, τους περίμενε μια ωραία έκπληξη: Μικρά αερόστατα ήταν έτοιμα να «φύγουν» για τον ουρανό, στέλνοντας με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα «Χρόνια Πολλά» στο αγαπημένο τους περιοδικό!

«Χρόνια πολλά στο Αερόστατο, που κλείνει ένα χρόνο

Χρόνια πολλά και καλά!

Χρόνια πολλά και στην ΚΝΕ που κλείνει τα 50 χρόνια

Χρόνια πολλά, μαχητικά!».

Τραγούδησαν όλοι, όταν τα αερόστατα ανέβηκαν στον ουρανό.

Δυνατές και συγκινητικές στιγμές

Είναι πολλές οι στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες σε αυτούς που συμμετείχαν στην παιδική κατασκήνωση, τόσο στα παιδιά όσο και στους ομαδάρχες τους. Κάποιες από αυτές είναι...

  • Το ζεστό χαμόγελο μεγαλύτερων παιδιών, συντρόφων τώρα πια στην ΚΝΕ, που ερχόντουσαν να χαιρετίσουν τους παλιούς τους ομαδάρχες και μοιραζόντουσαν τις εμπειρίες τους από παλιότερα Διήμερα όπου συμμετείχαν στην παιδική κατασκήνωση, όπως στη Σούδα, στο Στόμιο και στο Βίτσι. Αλλά και οι ερωτήσεις των μικρότερων φίλων της ΚΝΕ, που ρωτούσαν τους ομαδάρχες τους: «Εγώ πότε θα γίνω σύντροφός σας;».
  • Το θερμό χειροκρότημα από τα παιδιά και η ζωγραφιά με το ιδιόχειρο σημείωμα προς τις συντρόφισσες της περιοχής, που τέσσερις μέρες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην κουζίνα ετοιμάζοντας τα γεύματα των παιδιών. Και αντίστοιχα η συγκίνηση αυτών των γυναικών, που διάβασαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα πρόσωπα των παιδιών. Εξίσου πολλά ήταν τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο» στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος από την Αμφιλοχία, την Κεφαλονιά, τη Δυτική Αχαΐα και αλλού, που προσέφεραν στην κατασκήνωση φρέσκα τοπικά προϊόντα για τα γεύματα των παιδιών.
  • Η συμμετοχή όλων των παιδιών στο αντιπολεμικό δρώμενο της Κυριακής και η προσπάθειά τους να φτιάξουν μια συλλογική ζωγραφιά, ενώνοντας τα κομμάτια που κρατούσαν για να σχηματιστεί ένα αντιπολεμικό έργο του Πικάσο. Σε αυτήν την προσπάθεια τα παιδιά έμαθαν ότι το κάθε κομμάτι μόνο του δεν σήμαινε τίποτα. Αντίθετα, ενωμένα όλα θα σχημάτιζαν «Τα τέσσερα μέρη του κόσμου», στέλνοντας ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Οι λαοί όλης της Γης δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους...
  • Η εμφάνιση των παιδιών στη μεγάλη συγκέντρωση του Διημέρου με τα μπλουζάκια τους, δώρο - αναμνηστικό από την ΚΝΕ για τη συμμετοχή τους στο Διήμερο. Η παρουσία τους που έγινε αισθητή με φωνές και συνθήματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι και τόσο... μικροί: «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις - Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».
  • Η προσήλωση των παιδιών, όταν παρακολουθούσαν την παιδική παράσταση «Κοντά στις ράγες», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη. Μαζί με την πρωταγωνίστρια, τη δωδεκάχρονη Σάσα, «ταξίδεψαν» στην προεπαναστατική Ρωσία και έμαθαν για τη ζωή της. Εμαθαν για τον γιατρό πατέρα της που δεν διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, για τον επαναστάτη δάσκαλό της, αλλά κυρίως για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν πέρα, μακριά, στην Πετρούπολη, και έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το χειροκρότημα δυνατό και αντάξιο της προσπάθειας των ηθοποιών και των μουσικών, όπως και το σύνθημα: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Οι συζητήσεις στις Σκηνές για όλα αυτά που παρακολούθησαν...
  • Ο πολύ γλυκός και ζεστός αποχαιρετισμός για κάθε μία ομάδα που έφευγε και γυρνούσε στην περιοχή της. Η σιγουριά και η διαβεβαίωση που ερχόταν αβίαστα από τα στόματα των παιδιών ότι «θα τα πούμε και του χρόνου», αλλά και οι παραγγελίες από τώρα για το τι θέλουν να έχει η ερχόμενη παιδική κατασκήνωση.

Αποψη της παιδικής κατασκήνωσης
Αποψη της παιδικής κατασκήνωσης
Επόμενο μεγάλο ραντεβού, αμέσως μετά το καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στον «Μικρόκοσμο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους και τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ.





Από την επίσκεψη στο Achaia Clauss
Από την επίσκεψη στο Achaia Clauss

«Χρόνια πολλά Κόκκινο Αερόστατο!»
«Χρόνια πολλά Κόκκινο Αερόστατο!»



Από την παράσταση
Από την παράσταση

Από τη συμμετοχή στη συγκέντρωση
Από τη συμμετοχή στη συγκέντρωση

Από τη συλλογική προσπάθεια να σχηματίσουν το έργο του Πικάσο
Από τη συλλογική προσπάθεια να σχηματίσουν το έργο του Πικάσο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοναδικές στιγμές με πάρτι, διαγωνισμούς και παιχνίδι στη φύση(2022-07-09 00:00:00.0)
Μια κατασκήνωση αλληλεγγύης, γνώσης, ζωντάνιας και ελπίδας(2021-07-14 00:00:00.0)
Ανυπομονούν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου»(2021-07-03 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης(2021-05-29 00:00:00.0)
«Η ζωή είναι ωραία να αγωνίζεσαι παρέα...»(2019-07-17 00:00:00.0)
Στην Πάτρα με συνθήματα αερόστατα γεμάτα!(2018-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ