Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ
Πλούσια ύλη όπου ξεχωρίζουν τα υλικά της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

Οσον αφορά το περιεχόμενο αυτού του τεύχους, περιλαμβάνονται η Εισήγηση της ΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949 καθώς και οι Αποφάσεις των Κομματικών Αποκαταστάσεων. Στην ενότητα «Οικονομία - Πολιτική» περιλαμβάνονται δύο κείμενα: Το κείμενο με τίτλο «Για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ» αποτελεί την τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Το κείμενο με τίτλο «Ο μύθος της "δίκαιης ανάπτυξης": Το παράδειγμα του λιμανιού του Πειραιά» αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας τόσο στον αστικό σχεδιασμό για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας όσο και στην αξιοποίησή του ως κινητήρα καπιταλιστικής ανάπτυξης και για άλλους κλάδους

Η ενότητα «Σοσιαλισμός» περιλαμβάνει το κείμενο «Σκέψεις για τη σοβιετική εκπαιδευτική πολιτική, Β' Μέρος (1959-1991)». Το κείμενο παρουσιάζει τις εξελίξεις αυτής της περιόδου στο συγκεκριμένο τομέα σε συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθούνταν στην ΕΣΣΔ μετά την οπορτουνιστική στροφή στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956. Σε αυτό τίθεται και συζητιέται το ερώτημα των αιτιών της απόκλισης καθ' όλη τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ ανάμεσα στη στόχευση για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολυτεχνικού σχολείου, από τη μία, και τις δυσκολίες προσέγγισης αυτού του στόχου, από την άλλη.

Σσυνεχίζεται η ενότητα «200 χρόνια Μαρξ». Σε αυτήν περιλαμβάνεται - μαζί με σχετικό εισαγωγικό σημείωμα - ένα ερωτηματολόγιο που είχε συντάξει ο Μαρξ το 1880 με ερωτήσεις για τις συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης. Το δεύτερο κείμενο που περιλαμβάνεται στην ενότητα είναι μια συνέντευξη του Καρλ Μαρξ σε μια αμερικανική εφημερίδα. Η συνέντευξη δίνεται δύο μόλις μήνες μετά τη βίαιη κατάπνιξη της Παρισινής Κομμούνας και την αξιοποίησή της για την επίθεση του αστικού κόσμου απέναντι στη Διεθνή Ενωση Εργατών (Α' Διεθνής), στην οποία ο Μαρξ έπαιζε τον κεντρικό ιδεολογικό και πολιτικό ρόλο. Το επόμενο κείμενο της ενότητας με τίτλο «"Κομμουνιστικό Μανιφέστο": Ιστορικο-φιλοσοφική ανάλυση και πολιτικό προσκλητήριο» αποτελεί μια παρουσίαση του θεμελιώδους έργου της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας και από τις δύο πλευρές που περιλαμβάνονται στον τίτλο. Το τελευταίο κείμενο της ενότητας περιλαμβάνει τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Φρ. Ενγκελς - Κ. Μαρξ: Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη», τα κείμενα της οποίας παρουσιάζουν με συγκεκριμένο τρόπο τη μορφή που πήρε αυτή η εξέλιξη στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ