Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανακοίνωσαν «νέα φάση» των επιχειρηματικών και εμπορικών τους σχέσεων

Ο «εμπορικός πόλεμος» των ΗΠΑ ίσως επιφέρει αλλαγές στις γερμανοκινεζικές σχέσεις, τονίζουν μεγάλοι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Λι Κετσιάνγκ παρουσιάζουν τη συνεργασία στην αυτόνομη οδήγηση
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Λι Κετσιάνγκ παρουσιάζουν τη συνεργασία στην αυτόνομη οδήγηση
«Μέχρι τώρα είχαμε έναν καλό εταίρο, τις ΗΠΑ, με τον οποίο μας συνέδεαν περισσότερα από μια οικονομική σχέση. Αν πιστέψουμε αυτά που λέει ο Πρόεδρος Τραμπ - νομίζω πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη - πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Το λιγότερο που θα χάσουμε είναι ένας στενός οικονομικός σύμμαχος». Η αμερικανική κυβέρνηση «μας αναγκάζει να αποχαιρετίσουμε αυτά που είχαμε συνηθίσει και να χειραφετηθούμε από το παρελθόν».

Με αυτά τα λόγια, ο διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Μάρτιν Βανσλέμπεν, σκιαγράφησε την περασμένη βδομάδα την «κρίση» που διέπει τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, τις αντιθέσεις που οξύνονται, αλλά και τις αλληλεξαρτήσεις που συνυπάρχουν. Εκτίμησε δε ότι η «πολιτική απομονωτισμού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στις γερμανο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις». Υποστήριξε την ανάγκη να επεκταθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Γερμανίας - Κίνας, με την τελευταία να είναι εδώ και δυο χρόνια ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αφήνοντας πίσω την Ολλανδία και τις ΗΠΑ - «μια εκπληκτική εξέλιξη», όπως τόνισε ο ίδιος.

Πάντως, παζαρεύοντας τους όρους αυτής της «συνεργασίας», ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «αλλαγές» που πρέπει να κάνει η Κίνα στην οικονομική της πολιτική, όπως η στρατηγική σύμφωνα με την οποία «από το 2025 θα πρέπει τα περισσότερα να παράγονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα και δεν θα "επιτρέπεται" να εξάγεται πια εκεί σχεδόν τίποτα», φανερώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων για ενίσχυση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κίνα.

Ακόμη κι αν η τοποθέτηση του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δεν εκφράζει το σύνολο της γερμανικής πολιτικής απέναντι στις ΗΠΑ - όπου αντιθέσεις και αλληλεξαρτήσεις συνυπάρχουν, ενώ ένα ιδιαίτερα σκληρό παζάρι είναι σε εξέλιξη - σε κάθε περίπτωση δείχνουν μια ισχυρή τάση μέσα στους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Πολύ περισσότερο που η παρέμβαση αυτή έγινε την ίδια μέρα της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, στο Βερολίνο, όπου υπογράφτηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισ. ευρώ.

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες Γερμανίας - Κίνας

Η επίσκεψη του Λι - συνοδευόμενος από πολλούς υπουργούς - και η συνάντησή του με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, που έγινε στο πλαίσιο των γερμανοκινεζικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων, πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η «καλή» συνάντηση «επισφραγίστηκε» με την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των δυο πλευρών, ύψους 20 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στους ομίλους που ανακοίνωσαν συμφωνίες και συνεργασίες είναι ο γερμανικός κολοσσός της χημικής βιομηχανίας BASF, η BMW, η «Volkswagen», η «Daimler», η «Siemens» και η «Bosch», με την καγκελάριο να δηλώνει εμφανώς ικανοποιημένη πως «το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς δεν είναι μόνο λόγια, αλλά συνοδεύεται και από πράξεις».

Η Μέρκελ υπογράμμισε ιδιαίτερα τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών για την αυτόνομη οδήγηση (οχήματα χωρίς οδηγό) και για την κατασκευή ενός κινεζικού εργοστασίου για την παραγωγή μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Η κινεζική εταιρεία CATL θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, το οποίο θα παράγει μπαταρίες για να τροφοδοτήσει τα ηλεκτρικά οχήματα της BMW. «Η εταιρεία φέρνει ένα προϊόν και μια τεχνολογία που δεν υπήρχε προηγουμένως», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Εχουμε ένα άνοιγμα της κινεζικής χρηματοπιστωτικής αγοράς με προσανατολισμό προς περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες αξιοποιούν και γερμανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD), συμφώνησε με τον επικεφαλής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, Γι Γκανγκ, ότι οι γερμανικές τράπεζες θα αποκτήσουν αμέσως πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας». Η κυβέρνηση της Κίνας είπε ότι «γερμανικές εταιρείες και ιδρύματα θα είναι σύντομα σε θέση να εκδώσουν ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα», αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.

«Το ελεύθερο εμπόριο διαδραματίζει ισχυρό ηγετικό ρόλο και για τις δύο πλευρές και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Λι, ενώ κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και υποσχέθηκε «άνοιγμα της αγοράς». «Σας το έχω ήδη πει: Η Δυτική Κίνα χρειάζεται τέτοιες επενδύσεις», είπε αναφερόμενος και στην υψηλή τεχνογνωσία της Γερμανίας.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει ότι η σινοευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στο Πεκίνο την ερχόμενη βδομάδα (16-17 Ιούλη) θα επιφέρει πρόοδο στην προστασία των επενδύσεων και με το βλέμμα προς τις ΗΠΑ πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Κίνα μπορούν να συμβάλουν ώστε ο κόσμος να μην "βουλιάξει" σε μια δίνη εμπορικών συγκρούσεων».

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η κινεζική κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ να εκδώσει στην επερχόμενη σινοευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μια ισχυρή κοινή δήλωση καταδίκης της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, που θα σηματοδοτεί μια «συμμαχία» κατά της επιβολής δασμών και του «προστατευτισμού», προσφέροντας «ισχυρά ανταλλάγματα», όπως το άνοιγμα των κινεζικών αγορών κ.ά. Η ΕΕ φέρεται να έχει απορρίψει αυτό το αίτημα και δηλώνει πως θα περιοριστεί σε μια δήλωση υπέρ του «ανοιχτού, πολυμερούς εμπορίου».

«Βαδίζουμε σε νέους δρόμους»

Ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Γερμανία στις πρόσφατες επαφές της με την Κίνα είναι η δήλωση Μέρκελ, ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την Κίνα ήταν «νέας ποιότητας», αν και η Κίνα είναι «πολύ σκληρός και πολύ φιλόδοξος ανταγωνιστής» για τη Γερμανία. «Βαδίζουμε σε νέους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, για παράδειγμα, η επένδυση της εταιρείας BASF δείχνει ότι στην Κίνα υπάρχουν νέες επενδυτικές δυνατότητες πέρα από τις κοινοπραξίες. Για τις γερμανικές εταιρείες καθίσταται δυνατό να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην Κίνα με πάνω από 50%.

Ο Λι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να ανοίξει τις ασφαλιστικές αγορές και τις αγορές ομολόγων σε ξένους επενδυτές και ότι έχει θεσπίσει εγγυήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντα), για να διασφαλίσει ότι οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα δεν χρειάζεται να φοβούνται για «κλοπή» της τεχνογνωσίας τους. Και τα δυο αποτελούσαν πάγια αιτήματα της γερμανικής κυβέρνησης στα διαπραγματευτικά τραπέζια.

Η καγκελάριος και ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισαν ακόμη τους στενούς εμπορικούς δεσμούς των δυο κρατών: «Εχουμε έναν μεγάλο όγκο συναλλαγών 186 δισ. ευρώ, το οποίο καθιστά σαφές πόσο έντονα αλληλένδετες είναι πλέον οι οικονομίες μας». Οι γερμανικές εξαγωγές κινούνται όλο και περισσότερο προς την Κίνα, γεγονός που δεν είναι τελείως άσχετο με την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και την επιβολή δασμών. Το διάστημα Γενάρη - Μάη του 2018, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,1% στα 37,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια περίοδο, οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,9% στα 46 δισ. ευρώ. Πάντως, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τη Γερμανία.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, η διάθεση για «παραχωρήσεις» και «συμβιβασμούς», παρά τις διαφωνίες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα, η διαρκής υπενθύμιση της δέσμευσης για «ανοιχτό εμπόριο» και η επισήμανση των ολοένα και ισχυρότερων εμπορικών και οικονομικών δεσμών, δεν μπορεί παρά να έχουν - ανάμεσα σε άλλους - αποδέκτη και την αμερικανική κυβέρνηση.

Η χρονική στιγμή της επίσκεψης του κινεζικού κλιμακίου στη Γερμανία συνέπεσε με την τελευταία επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά εμπορεύματα ύψους 34 δισ. δολαρίων και την «ισόποση» απάντηση της Κίνας. Επίσης, έγινε δυο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις και μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας σε διάφορα επίπεδα και με διευρυμένο «φόντο»: Ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2», εμπόριο, πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, αμυντικές δαπάνες.

Κι ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη διμερή του συνάντηση με την Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου, εξηγώντας ότι «συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», η Μέρκελ σημείωσε προσεκτικά - και λίγο πιο «ψυχρά» - ότι οι «είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον»...


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ