Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ

Τον ατέλειωτο κατάλογο των ζοφερών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες σε Ικαρία και Σάμο ανέδειξε η διήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στα νησιά την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιούλη. Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε σε συγκεντρώσεις την Πέμπτη στον Εύδηλο Ικαρίας και την Παρασκευή στο Καρλόβασι Σάμου.

Στις συναντήσεις του με εκπροσώπους της Τόπικης Διοίκησης και μαζικών φορέων, ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε ότι οι κάτοικοι των νησιών αυτών επί δεκαετίες ζουν από πρώτο χέρι την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να τα δίνει όλα για όλα» για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει ως βασική προϋπόθεση τον διαρκή σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δύο μήνες μετά το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης για τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου ο πρωθυπουργός έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «προστασία της νησιωτικότητας» και τη «δίκαιη ανάπτυξη», ο λαός της Ικαρίας και της Σάμου στενάζει από τη στέρηση βασικών υποδομών και υπηρεσιών που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες του.

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν από τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα αγροτικά ιατρεία που είναι κλειστά, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι προβληματικές και πανάκριβες χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες, είναι μερικά από όσα λεηλατούν το ήδη πενιχρό εργατικό - λαϊκό εισόδημα των νησιωτών και κάνουν το κόστος διαβίωσης δυσβάσταχτο. Ανύπαρκτες είναι η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, η δασοπροστασία, κανένα αντιπυρικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, ενώ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ο.κ.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η μεγάλη ανεργία, ειδικά των εργαζομένων στις κατασκευές, και η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους μεγαλοξενοδόχους στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι στερούνται ακόμα και το εποχικό ψωροεπίδομα, αγγίζοντας τα όρια της εξαθλίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ