Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διατάξεις στην υπηρεσία της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του «Κλεισθένη» στη Βουλή, στήθηκε εκ νέου σκηνικό αποπροσανατολισμού του λαού με επίκεντρο την απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (Β' Αθήνας και Αττικής), με το τελευταίο μέτρο να στηρίζεται από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 200 ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύσει απ' τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Πρόκειται για ρύθμιση που στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων, αφού με τις διάφορες «καραμπόλες» που θα γίνονται, ουσιαστικά αλλοιώνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, ενώ εξυπηρετεί και τις σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.

Παρά τις κορόνες των κυβερνητικών βουλευτών για το μέτρο της απλής αναλογικής, αυτό έγινε φανερό ότι εντάσσεται σε σκοπιμότητες σχετικές με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και με τη διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών, που θα παίρνουν επ' ώμου την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ως «προθάλαμος» των συνεργασιών σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, συνδράμοντας στη χειραγώγηση του λαού και στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ομολογώντας αυτή της την επιδίωξη, η κυβέρνηση πρόβαλε ως βασικό πλεονέκτημα το ότι η απλή αναλογική εισάγει «μια διαφορετική λογική συνθέσεων και συνεργασιών, καλλιεργείται μια κουλτούρα αναζήτησης προγραμματικών συγκλίσεων».

Ηταν χαρακτηριστική η κατηγορία που της πρόσαψαν άλλα κόμματα που διατηρούν ισχυρότερα ερείσματα στην Τοπική Διοίκηση, ότι εφόσον δεν διαθέτει πλειοψηφίες εκτεταμένα στην Τοπική Διοίκηση επιχειρεί να «πατήσει πόδι» μέσω της απλής αναλογικής, καθιστώντας ρυθμιστικό το ρόλο των δυνάμεών της.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αντιπαράθεση γύρω απ' την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε δεκτή για τη διεξαγωγή των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάη, που σε συνδυασμό με τα χρονοδιαγράμματα για την ψήφιση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τον ερχόμενο Γενάρη ή Φλεβάρη, φούντωσαν τα σενάρια και για τρίτη κάλπη, για βουλευτικές δηλαδή εκλογές.

Τα άλλα κόμματα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αυτό που επιδιώκει είναι η ...πολυδιάσπαση των δυνάμεών τους και συνεπώς η αποδυνάμωσή τους, καθώς πολλά στελέχη τους που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Διοίκηση θα αποσπαστούν απ' την κεντρική πολιτική μάχη. Ταυτόχρονα, εξέφραζαν φόβους ότι θα «θολώσει» την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, κάτι που θα τους κοστίσει σε ψήφους, το γεγονός ότι αυτή μπορεί να εκφράσει τη στήριξή της σε τοπικοδιοικητικά ψηφοδέλτια ιδίως του ΚΙΝΑΛ.

Τα σχετικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων άρθρα υπερψήφισε το ΚΚΕ, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί θεσμοί του αστικού κράτους είναι μηχανισμοί υλοποίησης της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής και αυτό δεν αλλάζει με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ