Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Νετανιάχου - Πούτιν χτες με γεμάτη ατζέντα

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο
Ο Ρώσος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο
ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με το «σταγονόμετρο» έβγαιναν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι πληροφορίες για τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδιδε γενικόλογες δηλώσεις του Πούτιν ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ αναπτύσσονται «μάλλον θετικά» στην οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική σφαίρα.

Σύμφωνα με την «Τζερούσαλεμ Ποστ», ο Νετανιάχου τόνισε ότι «η συνεργασία ανάμεσά μας αποτελεί βασικό συστατικό για την παρεμπόδιση της κλιμάκωσης και επιδείνωσης καταστάσεων» επικίνδυνων για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μάλιστα, με αφορμή τη χτεσινή κατάρριψη UAV στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν (βλέπε διπλανό θέμα), ο Νετανιάχου τόνισε ότι «περιμένουμε όλοι να σεβαστούν την ισραηλινή κυριαρχία».

Αλλα ΜΜΕ (όπως η «Χααρέτζ») επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Πούτιν - Νετανιάχου συζητούσαν για ανταλλάγματα που η Ρωσία θα μπορούσε να διασφαλίσει για την «ανοχή» του Ισραήλ στην επικράτηση Ασαντ και στη νότια Συρία. Τέτοια σενάρια παίζουν εδώ και μέρες, εστιάζοντας στην ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεργαστεί προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω «αναβάθμιση» δυνάμεων του Ιράν ακόμα πιο κοντά στα σύνορά του.

Αναχωρώντας για τη Μόσχα, ο Νετανιάχου είπε ότι πηγαίνει «για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο. Θα συζητήσουμε για τη Συρία, για το Ιράν, για τις ανάγκες του Ισραήλ στην ασφάλεια. Εκτιμώ βαθιά την άριστη και άμεση σχέση που έχω με τον Ρώσο Πρόεδρο. Είναι πολύ σημαντική για την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Ενδεικτική ήταν και η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα συζητούσαν «πιεστικά ζητήματα» της μεταξύ τους συνεργασίας και θέματα «της παγκόσμιας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων επίλυσης του προβλήματος Ισραήλ - Παλαιστίνης και της συριακής σύγκρουσης».

Είναι η τρίτη φορά μόνο για φέτος, που ο Νετανιάχου συναντά τον Πούτιν στη Μόσχα.

Συνομιλία Μπογκντάνοφ - Χανίγια

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών που «τρέχουν» στη Μέση Ανατολή, με «όχημα» και το Παλαιστινιακό, ήταν η προχτεσινή τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, με τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του δεύτερου που μετέφερε τη «συνεχιζόμενη δέσμευση της ηγεσίας της "Χαμάς" για την αποκατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα της ενδο-παλαιστινιακής ενότητας στη βάση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ "Χαμάς" - "Φατάχ" με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ