Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Περισσότερη Ευρώπη» ζητούν οι μεγαλοτραπεζίτες

Δεν εξετάζουμε σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας και Εργασίας Λουίτζι ντι Μάγιο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει κανένα «σχέδιο Β'» για την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του - το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (Μ5S) - «δεν επιθυμεί (η Ιταλία) να φύγει από το ευρώ ή να αναγκαστεί να φύγει». Μεταξύ άλλων, ο ντι Μάγιο επανέλαβε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, προκειμένου η Ιταλία να μπορέσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, μείωσης της φορολογίας και αύξησης των κοινωνικών παροχών.

Τη δική της σημασία έχει η παρέμβαση που έκανε και ο πρόεδρος της Τραπεζικής Ενωσης Ιταλίας Αντόνιο Πατουέλι, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να επιλέξει περισσότερη Ευρώπη, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να παρασυρθεί από το ρεύμα ενός μεσογειακού εθνικισμού που μοιάζει πολύ με εκείνους της Λατινικής Αμερικής». Ο Πατουέλι σημείωσε ότι «η στρατηγική επιλογή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση», με «μεγαλύτερη καταβολή προσπαθειών στο πλαίσιο των κοινών ευθυνών».

Πάντως, οι όροι παραμονής της Ιταλίας στην ΕΕ αποτελούν βασικό ζήτημα διαπραγματεύσεων που η νέα συγκυβέρνηση εντείνει πολύμορφα, αξιοποιώντας και εξελίξεις σε μέτωπα όπως το Μεταναστευτικό. Βεβαίως, στο εσωτερικό της αστικής τάξης συνεχίζεται ο προβληματισμός για την πορεία της ΕΕ και τις συμμαχίες που θα της διασφαλίσουν ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα στην υπεράσπιση των στρατηγικών της συμφερόντων. Σημειωτέον, πάντως, ότι οι διεργασίες για το μέλλον της ΕΕ συνδέονται με την όξυνση γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό πολλών αστικών τάξεων για το πώς καλύτερα θα διασφαλίσουν τη θέση τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα - του οποίου η υποψηφιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών είχε προκαλέσει «αναστάτωση» και στις Βρυξέλλες - ο οποίος αναφερόμενος ξανά στις προτάσεις του περί «σχεδίου Β'» σχετικά με την παραμονή στο ευρώ, είπε ότι «ίσως βρεθούμε σε μια θέση που δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις αλλά άλλοι... πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες».

Τέλος, να καταγραφεί ότι παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο, που κάλεσε την κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να αποφύγει να δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Ακόμα, ο Βίσκο είπε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ιταλίας έχει εξασθενίσει και ότι εάν υπάρξει νέα οικονομική κρίση, η χώρα είναι τώρα «πολύ πιο ευπαθής απ' ό,τι ήμασταν πριν από 10 χρόνια». «Χρειάζεται σωφροσύνη και διορατικότητα για να αποφευχθούν οι εντάσεις (στην αγορά) και να μη μείνουν οι Ιταλοί με υψηλότερο χρέος και χαμηλότερο εισόδημα στο μέλλον», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org